Friday, 21 December 2012

Pengalaman melahirkan anak pertama

bismillah...


Have you had your SHAKE today?


alhamdulillah dah 46 hari aku melahirkan our princess lil' B. Berpantang still menggunakan HERBALIFE taw!! haa..dah turun almost 7 kg dalam 14 hari berpantang!!! Yippieee!!! Sekarang makan sangat banyak sebab breastfeed..cepat lapar tak hengat! huhu. Tapi berat still maintain..BMI 21!  Weehee!! 


oh oh.. Sebelum terlupe segala detik penting bersejarah dalam hidup aku ni.. maka, jejari dengan pantas menaip entry ni. actually ni curik2 mase sebab lil' B asik nak lekat je kat aku..phew. *kesat dahi*


3-4 Nov 12

Sempat balik JB lagi sebab hubby ade hal. Padahal dah taknak jalan jauh sebab dah masuk 37 wks preggy. On da way balik kl, kena serangan Braxton hicks. Sempat cakap kat lil B time tu.. agak kalau nak jadi orang Johor..cepatla lahir sementara kat JB lagi sebab pasni kalau lahir jadi orang Selangor la. hehe.


5 Nov 12

Check up kat KPMC Puchong. Pegi malam sebab siang hubby keje. Sebelum masuk bilik gynae aku tu..terase nak pegi toilet..sekali nengok ade setitik darah campur lendir! oh?? apekah?? tapi tak sakit okeh. Bile check, gynae cakap dah buka 1cm. Dia sempat bagi next check up appoitment tapi sambil sengih2 dia cakap "next appointment ni kalau sempat la k..sebab i rase tak lame je ni u nak deliver". ohho!


6 Nov 12

Contraction dah datang tapi tak kerap. Tapi darah campur lendir makin banyak keluar. Cuak? OF COS! pengalaman pertame katekan. Bace blog2 orang kate kalo keluar darah ni bersalin sakit! pehh seramm.. teringat MIL pesan kalau ade tanda darah ni.. makan kelapa campur gula melaka sikit. Ala macam makan putu mayam tu.. petua nak kasi kurang sakit. hehe. Aku makan kelapa tu malam..



7 Nov 12


2.00am

Terbangun tido sebab rase contraction datang. Darah pon makin banyak pulak. Palsu ke tak.. kalo contraction tu datang memang aku tak bole tido punye. Tapi instinct macam cakap tak lame lagi nak besalin. Bukak Al-Quran, bace surah Maryam. Doa moge Allah permudahkan jalan aku nanti.


3.00am

Lapa pulak. Bancuh milo. Minum. Sambung bace surah2 lain.


4.30am

Kejut hubby cakap perut rase lain macam ni. Milo yang aku minum tadi selamat dimuntahkan semula. ohho! Hubby tanye nak gi hospital ke? aku jawab nanti dululah. Kesian pulak nanti doktor kene kije pepagi bute. *bole tak aku sempat fikir camtu. haha*. suruh hubby sambung tido.. aku pulak jalan2 dalam umah tu. Tapi takdela sakit sangat lagi.


6.00am

Kejut hubby lagi. Cakap kat dia, Siap mandi and sembahyang subuh.. Bole lah gerak gi hospital. Sekali lagi aku bace Surah Maryam lepas solat.


7.30am

Gerak pegi KPMC. Kunon nak ajak hubby makan tosei dulu...tapi bile da dalam kete rase tak senang duduk pulak. Tak bole jadi ni..terus jela gi KPMC.  Sempat pesan kat hubby lepas bersalin nak minum SHAKE taw! Kemaen. huhu


8.00am

Sampai KPMC, nurse terus kasi wheelchair! aku pulak boleh cakap "eh saya dah nak bersalin ke? saya kuat lagi ni nak jalan..tak payah la pakai wheelchair.. nak check je dulu ni" *sebenarnye aku segan pon ye jugak sebab memang tak sakit sangat pon lagi.* tapi nurse senyum2 suruh jugak aku naik. OK. aku naik. erghhh..


8.15am

Nurse tolak aku terus masuk labor room. Kebetulan gynae aku memang ade sebab baru lepas sambut baby. Fuhh..lega aku..sebab takdela nak nyusahkan gynae aku tu datang hospital pepagi kan. Tapi kalau ikutkan memang kije doctor camtu..kene stanby je. apela aku ni. fikir lebih! aiseh! =p Gynae Dr Haslinda check bukaan dah 4cm. Dia tanye aku nak epidural tak sebab kalau bukaan dah 6cm ke atas.. even guna epidural tu,,macam membazir je..dah takde nak efek sangat. Tapi aku dengan yakin nye,..sambil mintak pendapat hubby cakap taknak epidural tu. Berserah kat Allah. YES! BERSERAH!



baju purple! sempat peace okeh! perot seperti tak kelihatan. 



8.30am

Gynae pecahkan ketuban. Expect setiap sejam, 1 cm bukaan bertambah. okeh. kire2 kul 2.30pm camtu baru la bersalin. Tapi orang kate kalau anak 1st ni tak tentu. Biasenye lambat. again...aku BERSERAH.


11.30am

Dah bukak 7cm. Labor room sebelah dah 2 orang bersalin! masing2 10-15 minit je masok labor room tu pastu aku dah dengar baby nanges! Pehhh pantas!! Gynae dorang doctor laki..siap boleh nyanyi lagu "hai senangnya dalam hati...lalala" time nak sambut baby. Kemaen! Gilee sempoiiii! haha. Baby lahir, aku dengar dia tolong azankan. Sejuk ati aku kat bilik sebelah ni.. even ade sedikit stress sebab menahan contraction makin kerap and lil' B tak lahir2 pulak kan. Mintak hubby picit2kan kaki bagi aku hilang fokus kat sakit tu. Dalam hati tak benti bace ayat nabi yunus. Sepanjang menunggu tu aku makan kurma, air zam zam dan air selusuh yang atuk aku buatkan.


12.30pm


Dalam labor room aku ni sentiase ade sorang nurse yang setia jage aku selain hubby. Bile aku cakap ade rase nak yak..dia check bukaan aku dah 10cm! Dia terus panggil Doctor. Tapi Gynae aku check lom lagi. Baru 8.5cm camtu. OK. Nurse tu kecik maybe sebab tu tangan dia rase dah 10cm! ok! aku bersabar. Doctor bagi ubat tahan sakit tapi aku rase still je sakit cume lalok ngantok!


1.15pm

Contraction makin kuat dan kerap! aku dah takboleh nak senyum2 dah. Pejam mate dan pegang tangan hubby. *lepas bersalin hubby kate gile kuat aku pegang tangan dia!haha*. Gilaaa kau sakit cam nak teran berak keras tapi tak lepas! haa.. begitulah digambarkan! pheww~ Sekarang gynae suroh fokus nak teran.. kaki tolak tali yang terikat kat kaki yang dah terangkat tu, tangan tarik besi yang ade kat tepi katil, kepale angguk ke dada.. tapi... tapi....sebab dah sakit sangat..sangat2..dengan lalok lagi..aku takleh nak absorb arahan tu. Serius tak bole! Sakit woohh..! Aku rase arahan tu cam bertentangan. Ape aku buat..aku tolak semua..kaki aku tolak,,tangan aku tolak..kepale terdongak ke atas! Memang pejam je mate. Ibu aku dah pesan siap2..nak teran jangan jerit2. So aku pejam la mate sambil cube lawan lalok ngan sakit tak terperi tu. Tetibe terase ade tangan tolong pegang and turunkan kepale aku ke bawah. Tangan hubby! Teran punye teran...alhamdulillah..Keluar kepale baby dan zassss...keluar seketul sesuatu!!! Lil' B!! alhamdulillah. Hubby potongkan tali pusat baby. Gynae letak dia kat dada aku tapi aku cam caye tak caye je nengok baby ni.. Dalam hati bersyukur sangat Lil B da selamat lahir.


Tapi uri aku lak tak keluar sekaligus. Ade tertinggal sikit lagi. Ingatkan keperitan bersalin abes dah..rupenye kena lagi seluk sebab nak keluarkan baki uri. Sakit okeh! memang pejam mate jela menahan! Gynae nak puas hati, dia siap scan sekali lagi nengok kalau2 ade yang tertinggal.


So, gynae sahkan aku selamat bersalin jam 1.50pm. Lepas je settle segala..aku dah tak rase lalok tu! Peh sabo jela. Halangan terhebat kot rase lalok tu.. nak menahan mata..nak menahan sakit.. nak mengikut arahan lagi. Memang tak lah. hehh~


Papepon Thanks dear sebab teman! Cian...padahal dia mabuk darah okeh! hehe. Kenala teman. Bukankah ini hasil kerjasama gak? ahaha. =p love u dear.




Budak mabuk. Betul2 lepas bersalin. Aku tak rase ngantok dah. Malam baru rehat tido. Bertenaga pulak aku dah Aku pulak yang pegang enfon nye oi. Cian Hubby! Nasib dia tak pengsan..kalau tak kena minta satu lagi katil la. hehe





Lil' B! berat 2.2kg. 
Fullname: Balqis binti Mohd Farid 


overall, bersalin kat KPMC Puchong sangat best. Dari segi layanan, bilik, makanan, semualah! Fee pon tak mahal sangat. Pasni boleh bersalin sini lagi lah. hehe. 


Syukur ya Allah. Engkau permudahkan segala. 


Maka, bermulalah tugasan kami menjaga amanahMu ini. Semoga terus dipermudahkan. 


Amin




Tuesday, 6 November 2012

Panas!

bismillah...



have u had ur SHAKE today??



kalau belum... sile lah rase nikmat kelazatan  Herbalife SHAKE blended!! pehh.. seriusss slurppp lah! =) macam ice cream taw! resipi ade macam2.. kalau nak try, let me know! i'll share the recipe babes! =)



Hokeh.. kepade sesiape yang penah preggy atau tengah preggy..korang ade tak rase panas semacam dalam badan? especially bile due makin dekat a.k.a baby makin besar dalam perot? huuuuwww~~ aku rase kepanasan yang sangat dahsyat! MasyaAllah.. taktawu la panas akhirat nanti camne kan... even sekarang pon rase serba tak kene bile panas tu. Bayangkan la... time hari hujan pon aku boleh mandi 5-6 kali sehari! Tido dalam aircond pon boleh berpeluh2! huahua.. Bile panas tu rase macam takleh nak fikir secara waras dah.. hahaha. parah kan? ish3~







ok ape punca rase panas time mengandung ni?
-haruslah mendapatkan perkhidmatan uncle google kan! ahah - 



1) Tubuh wanita tengah mengalami banyak perubahan termasuk perubahan hormon. Kadar metabolisme jadi semakin bertambah apabila mengandung sampai tubuh badan wanita akan rase panas! -ok memang panas yg amat! huuu-


2) Keadaan bayi yang semakin membesar juga menyebabkan tubuh ibu cepat berase panas. Penghasilan hormon progesteron akibat meningkatnya suhu tubuh janin dalam kandungan boleh menyebabkan rase panas. -memang lil B membesar tapi perot je chomell bebeno. ahah!-


3) Peningkatan peredaran darah semase hamil membuatkan ibu sering berase panas. Peningkatan aliran darah berlaku apabila hormon progesteron  membuka lebih banyak saluran kecil darah di dalam permukaan kulit. Kapilari yang dipenuhi darah inilah yang membuatkan tubuh wanita hamil panas. -drakula mesti suke ni. banyak darah kan? haha-


4) Kebiasaannya tubuh wanita hamil akan rase panas apabila kandungan masuk 6 minggu dan rase panas menjadi semakin kuat apabila kandungan berusia 32 minggu. Dalam situasi serius, kadangkala kepanasan ini boleh menyebabkan ibu2 pitam! -no wonder aku selalu nampak bintang2 bergelipan tengah2 panas tu kan! haish-



so, bile dah kepanasan je selalu kan.. aku carik la segala yg berkaitan dengan bende seperti di bawah ni.. tapi for sure tak bagus untuk kesihatan kan! 





just name it! 


ice cubes! 


ice cream! 


abc! 


Herbalife Shake yang sejukkkk pabila di blend dengan ice tu!!!!!
-yang ni bagus utk kesihatan okeh!-


ohhhhh!!


memang semua aku sental abes!


lazat tak terperi!



tapikan..disebabkan hubby kesian a.k.a sayang kat bini jugak laaaaa kan... ahaha.. so dia bawak aku pegi sini!!!!


-


-


-


-


-



uish mane ni?? 


-


-


-


tara!!! ni siang nye pulak! hehe




yang ni dah hala balik. huuhhu. rase sayang nak tinggalkan sebab sayang nak tinggalkan rase sejuk semulajadi tu kan! hewhew~





chomell tak perot 9 bulan? haha. 





refill energy! penting tu!! =D


ok cukupla tu gambar. yg lain private! kihkih~


ok mengandung 9 bulan pegi naek Genting Highlands ye u ollss! -nada kepochi sikit- ahaha


i do love my hubby so much!!! tQ dear sebab sangat memahami! =) ok pasni boleh besedia besalin eh.. lil B boleh kuar yek sebab ibu dah dapat pegi tempat yg sangaattt nak pegi time preggy ni. eceh! 


Sangat bersyukur sebab Allah jadikan Malaysia ni ade tempat yg panas..ade tempat yg sejuk. =) 


Sangat bersyukur sebab Allah gerakkan hati hubby temankan aku naek tempat ni time suhu badan tak brape nak betul ni.. =)


 dan, 


sangat bersyukur aku tak teberanak time kat sane!!! hewhew~









Saturday, 3 November 2012

err raye haji!

bismillah...


have u had ur SHAKE today??


lambat pulak nak update pasal raye haji tahun ni.. hewhew~


kali pertame sambut ngan family mertua.. dorang datang kl je sebab agak2 due aku yg da dekat kan.. takot nak kasi aku jalan jauh da kunonnyeee..haha.. tapi tak jugak. Time aku update ni.. aku kat JB.. ish3.. makin galak plak bejalan nye bile da 9 bulan. Alhamdulillah Allah bagi tenaga yang lebih bile dekat2 due ni.. =) 


Bezanye dengan tahun2 sebelum ni.. malam sampai ke pagi biasenye sibuk sediakan juadah nak makan pagi raye...tapi tahun ni cam chillex jee..hakhak.. maklong ngan MIL aku masak kemaen banyak.. aku tukang makan je haaa... ish2. =p. Best sebab kalini dah berselera makan!!! weee~


ok. ni keadaan perot aku time 1st hari raye! ahaha. 


Raya aidilfitri lepas pon aku tak brape selera makan..dengan raye ke 2 masuk wad kan.. memang spoil laaaa mood raye nye. ahah! so tahun ni Raye pertame kat umah maklong dan raye kedua dorang beraye kat umah kami. =) 


Ok la.. taknak bebel panjang. Ni antara beberape pictures raye yang tak brape raye kami tahun ni! hehe. Jalan je lebihhhh. cet! =p


Oh raye pertame tak sempat amek gambar pulak. Asyik makan je kije.. =p





ber BBQ kat umah kami. =) Bakar ayam.. bakar kambing.. fuhhh sedappp!! Tapi aku preggy ni... malam lepas makan kambing tu...hamekkkk! panas dalam badan tak hengat! Gile panas weh rase dalam badan neh... huahua~




melompat suke ria dorang! my BIL, cousin ngan hubby! cehhh FIL nak join lompat tapi segan2! ahahaha~





family portrait! hahak.. super duper suke picture nehh! =)


ok tu je. nanti update lagi! 


tata! =)





Friday, 19 October 2012

antara J.Co, Big Apple & Dunkin Donuts

bismillah...


have u had ur SHAKE today? 


sape peminat tegar donut kat sini??? 


cepat angkat tangan!!! =)


aku pon salah sorang dari peminat tegar donat okeh!! weehhoo~


dari donut sampai ke keria sampaila ke kuih telinga k***** atau name laennye, kuih peneram. Lagila kalo panas2 makan lepas kene goreng tu kan.. memang yummm yummieeehhh!! =) -Herbalifers still boleh makan okeh tapi berpada2 lerrr. eheh- 


Entry kalini nak share pasal kesedapan antara J.Co, Big Apple ngan Dunkin Donuts. 


Sebenarnye terpulang pada citarasa korang. Yelah.. lain orang, lain tekak, maka lainla rase kan. eheh~


Bagi aku.. yang paling best adalah J.Co sebab donutnye sangat laaa lembut!! Second baru Big Apple pastu baru Dunkin Donuts! 


Mase belum wujud lagi J.Co ngan Big Apple.. bile teringin tu.. beli jugak la dari Dunkin kan.. dulu selalu beli kat Larkin sebab tunggu bas kat situ kan bile balik SAKTI yang indah permai terperosok tu. =p


ok malam tadi pegi melepaskan keinginan yang terlampau kat J.Co neh.. sambil jalan2 a.k.a exercise kasi mudah beranak katenyekan..=p 



Enjoy!!!



lepaking kat Sunway Piramid. =)



muke tak sabar beginilaahh. =p



ok... mate dah sangat aim nak makan mane satu. ahah~



slrrpppp!!! yummieeehhh!


-PEACE yoww-



Wednesday, 17 October 2012

mari lunch!

bismillah...


have u had ur SHAKE today?



having lunch with my mom! Weeehooo~


tq so much! Len kali blanje lagi eh bu.. ahaha. =)





mocha blended plus fettucini (eh btol ke eja ni? Gagaga~)







yummiehh! Ok korang boleh try makan sini eh.. kat black canyon je. =)



dan....finally... segalenye masok ke perot... wah kemaen lil b makan arini. ahah~





Friday, 12 October 2012

Mengandung: Stretch Mark?

bismillah...


Have u had ur SHAKE today?


Mengandung = stretch mark?


haa..biase la kan kite dengar kalau mengandung.. perempuan mesti risau dengan stretch mark ni.. ape tak nye.. badan nak pakai lame.. kalau boleh mestilah nak kekal cantik kan even perot tu tersorok dalam baju. huhu. So selagi boleh dielakkan kesan stretch mark ni bertapa kat perot lame2, mesti lah nak jugak cari jalan kan camne boleh elak.. Selagi boleh elak...baik cube dulu. =)



hey hey..contoh je. bukan perot aku taw! =)



kadang2 kalau nengok kat uncle google..lagi scary dari gambar atas ni pon ade jugak. Kenape jadi stretch mark ni ekh??



Stretch mark bermula dengan kemerahan atau keunguan dari segi warna dan kemudian menjadi kulit berkilau, mungkin dalam bentuk garis perak atau putih. Stretch mark terjadi di dermis, lapisan tengah kulit elastis yang membolehkan untuk mempertahankan bentuknya. Namun, ketika terus mengembang atau mengecut, dermis boleh mengurai dan meninggalkan stretch mark. Biasanya terjadi di beberapa bahagian badan termasuk perut, peha, pinggul, payudara, lengan, bawah punggung.



Stretch mark juga bergantung kepada berapa banyak dan berapa cepat kulit kite mengembang sepanjang kehamilan. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyokong berlakunya stretch mark kepada ibu hamil. Antaranya, kenaikan berat badan yang mendadak, mengandungkan anak kembar, mengandungkan bayi yang besar dan air ketuban yang banyak. (saje highlight tentang naik berat tu ekh.. kuikui~)




haa..besar sgt perot.. jalan pon tak larat dah.. (T_T)



ouhh..tapi kan.. tak semua taw ibu2 mengandung mengalami stretch mark ni. =) So tak payah la risau sangat dengan ayat "asal mengandung je mesti ade stretch mark!". ohhh no no no.. =)


Ok.. Biasanya stretch mark semakin mengecil selepas 6 ke 12 bulan selepas kelahiran. Pigmentasi warna pada stretch mark akan pudar dan biasanya ia menjadi lebih cerah berbanding permukaan kulit kite. (bagaimanapun warna itu bergantung kepada jenis kulit seseorang) namum teksturnya masih kekal sama.


Bagi yang dah pon terjadi stretch mark ni...Kite sememangnya tidak mampu untuk menghilangkan tanda stretch mark pada kulit kite tu. Namun, kite masih berpeluang untuk mendapatkan nasihat pakar kulit bagaimana mahu mengurang atau mengecilkan stretch mark. Ade yang kate jage pemakanan.. jangan naik sangat berat sebab sebenarnye istilah makan untuk 2 orang mase pregnant ni.. takdela betul sangat. =) Cume macam bile kalsium si ibu tak cukup, barula baby akan serap kalsium dari gigi ke tulang ibu ke.. sebab tu apepon pemakanan yang sihat tu penting kawan2! =) Minum susu.. minum shake..ohhh dap dap dap!! =) 


Macam aku, bile rase perot tu dah start gatal nak meregang...cepat2 aku sapu Herbalife Aloe Soothing Gel. pehhh sedappp taw! bukan sedap makan ekhhh tapi sedap memakainye...almaklumla gel ni cam sejuk je...pastu tak melekit pon! tu yang superb best tu!!! =D Herbal aloe Soothing gel ni sebenarnye boleh gune untuk meredakan kegatalan kulit, melecet kecil, luka dan gigitan serangga. Haa so aku pandang pada function 'kegatalan kulit' tu.. tentang tu yang aku kasi highlight sikit.. bab tu aku try jelaaa kan. heheh. Kena kasi kulit ni lembab jangan biarkan kering.. bile kulit dah kering... gatal pulak tu.. haa... maka meletus2 la pembiakan stretch mark ni. =)

 





Herbalife Aloe Soothing Gel bersame bebear kesayangan. ahaks! =p



Alhamdulillah...setakat ni aku lom bermasalah dengan stretch mark ni.. apepon kite usaha je selagi boleh.. ye tak? =)






Ade jugak rawatan lain macam gune cocoa butter, vitamin E atau minyak almond. Selepas melahirkan anak pulak boleh berbengkung sambil terus menyapu krim dan menjaga pemakanan tetapi pastikan krim tersebut boleh digunakan untuk perempuan mengandung. Biasanya kat label ade tulis yang mane sesuai untuk ibu mengandung. Teruskan regimen bersenam tetapi cara bersenam perempuan mengandung lain ye dari style bersenam orang tak mengandung ni. haa.. jage2 okeh! =) Ade jugak yang menggunakan rawatan laser nak kasi hilang itu stretch mark.. oh2.. ade macam2 lagilah cara.


But still bagi aku.. memang setakat ni aku cume gune Herbal Aloe Soothing Gel tu je. =) Dah nak masuk 9 bulan pon sekarang..semoge terus takdela stretch mark ni. (-.-)V


Ha...walaubagaimanapun... stretch mark akan berkurangan selepas beberapa bulan melahirkan. Namun, jika perkara ini masih mengganggu anda2 sekelian, tidak salah mendapatkan nasihat pakar ye! =)




 Nak try Herbal aloe ni??


atau lain2 Herbalife product??


tak salah menjage kesihatan kan?? 



ask me how NOW!!!


013-7938270






Thursday, 11 October 2012

braxton hicks contraction

bismillah...



have u had ur SHAKE today?



em em... sekarang makin kerap terkena serangan sakit perut yang semacam betul rasenye.... huahua~


perut mengeras... pastu rase nak yak..tapi tak yak pon!  Rase cam senak pon ye jugak... susah nak bernafas..kadang2 muntah sekali...ouhhh~ dan bile mende alah ni datang all in one...aku terus rase tak senang.. dengan sakit pinggangnye kan... nak nanges pon ade! (Ceh, padahal da meleleh pon air mateeeee....gagaga~)



memang sekarang sangat2 kerap jadi kat aku.. so cari2 kat uncle google... aku rase ape yg aku alami tu adelah Braxton Hicks Contraction...atau kate laennye...contraction palsu! Mak aih...palsu dah camni gayenye...yg bebtol camne pulakkkk laa.... mintak2 Allah permudahkan jalan aku nanti. amin~



kelmarin aku kena time hubby takde kat umah...gi maen badminton. aku dah tak senang duduk...baring segala pon tak hilang sakit...cuak? Confirmla! Huhu..dala sesorang kat umah! Wawa~ bagitawu hubby, dia balik terus ngan muke dia sekali cuak sebab nengok aku tak keruan! aku dah meleleh2 air mate menahan sakit dan ke'confuse'an perasaan nak beranak ke hape neh..ahah..yela baru 34 minggu...takmola my lil b lahir pramatang! Huu~ lepas hubby usap2 perot dan cakap2 dengan lil b...haaa baru la perot ni cool sikit... mase ni air mate lagi meleleh sebab tak sangke hubby pandai gak pujuk memujuk lil b ni...heh. aku memang kayu sikit bab pujuk memujuk neh..ahaha...terharu plakss ngan suamiku...kikiki~poyo!







semalam time makan pon tetibe kena lagi....aaaaaa... tak feel betul nak makan ayam penyet mase tu... nak telan pon tak lalu dah rase. aish sabo jela...again jadi cuak....pastu terus balik umah...dengan harapan lil b dalam perot ni cool balik. fuhhh...nasib baik lepas 2 jam dia ok. phewww~



oklah..some tips yg aku dpt dari uncle google utk redakan braxton hicks ni adelah:


1) tukar posisi kedudukan
2) kawal pernafasan
3) berehat lebih lama. minum air dan baring mengiring ke kiri.
4) buang air kecil.. takmo tahan2 ye.
5) mandi dengan air panas.


haa... lain2 tips kalo korang tawu... share lah k! =)




Tuesday, 2 October 2012

bile stress

bismillah..


have u had ur SHAKE today?



errr ini adalah hasil keje incik hubby bile stress fikir future... huahua~





Sunday, 23 September 2012

happy birthday 25th sayang!

bismillah...


have u had ur shake today??


arini 24hb! yippie!!!







pejam celik dah 7 tahun gakla kan kite kenal. ecewah! =p


dari kawan biase...jadi kawan baik... pastu jadi suami pulak. eh2...now jadi ayah-to-be laaa!! alhamdulillah. =) semuanya rahsia Allah.










tahun lepas celebrated sebagai tunang eh.. tahun ni dah suami isteri pulak.. =)





tahun lepas. =)




tahun ni?





sepotong kek jelaaa eh. heee~
(eh tapi tak best lak jejalan kat CS..renovate ek sekarang?)





ummm!! nyum2!!





ha...walaupun sepotong kek je.. tapi Allah bagi hadiah lagi best tahun ni.. =)






hadiah dan amanah drpd Allah. =)
agak2 ikut muke sape tu?? =p



Semuanya rahsia Allah.. rezeki anak.. =) malah amanah dan tanggungjawab untuk kami. Semoga baby sihat dan kuat okeh! =) 

Thank you gak kat abah bab belanje makan malam tadi. =) hehe







ok..nak balik KL dah.. appointment ngan Herbalife customer kat sane pulak menunggu. =)



Thank you Allah! Sayang Allah sangat2! =)





Wanna look Great?
 
Free coaching??

Do Contact us now!

013-7938270






SAKTI!

bismillah...


baru balik dari Kota Tinggi melawat adik ipar. =p


kejap jugak ek lalu highway baru tu.. almaklumla da bertahun tak ke sane kan.. =p



jambatan ala2 Pulau Pinang nye kan







tu dia....SAKTI! SAKTI! =p



untungla bebudak sekarang..banyak da pembangunan area Bandar Penawar tu.. kalo dulu harapkan hutan je sekeliling... camne aku bole bertahan 5 tahun dok situ pon taktawulaaa.. =p. Nasib mase dah berlalu daaaaa...phewww~~~ 



oh2..ade yang tanye2 aku...Herbalife ok ke untuk ibu yang menyusukan anak.. jawapan nye.. sangat2 OK! =) sebab Herbalife bukan ubat tapi makanan yang sihat. So secara tak langsung, segala kebaikan yang terkandung dalam Herbalife akan disalurkan gak ke anak melalui penyusuan ibu. =) Jangan risau ok. =) banyak daaa ibu2 dalam Herbalife ni mengamalkan nutrisi sihat ni. Sebab tu consultation sangat penting sebab nanti korang ingat Herbalife ni ubat kurus! nonono ok! =)




Perlukan penerangan lebih lanjut???



dan dapatkan consultation secara PERCUMA???



Ask me now! 
013-7938270


Friday, 21 September 2012

trimester2 mengandung

bismillah...


ape kabo? huhu.. lame gile tak memblog neh.. x menyempat2 je..


ohho.. sekarang dah 31weeks preggy! lagi 2 bulan plus2 je nak kuar da baby dari perut ibu ni haa... =). kadang macam tak sabar nak suruh dia keluar.. kadang cam..biar jela dia bertapa kat dalam tu.. senang nak bawak memane.. ye tak? huhhu


mengandung ni seronok. tapi ikut nasib masing2 la samada teruk ke tak.. ade yang sempoi je.. cam tak rase ape2.. tu yang happy tu. tapi yang mane teruk... memang tak brape nak happy la. sad je selalu. ntah sape ntah tu? hehehe.





emm.. rase cam nak share lah ape aku rase mase trimester2 sebelum ni.. at least laen kali aku bace..aku boleh remind balik ape da penah aku rase kan? hehe. ni pon yang mane aku ingat2 la.. ade da lupe2 gak.


kategori aku?: mengandung yang agak teruk. phewww~  


trimester pertama (1-3 bulan)


- cepat penat
- cepat rase nak muntah (sehari boleh 3-4 kali muntah!)
- berat turun mendadak ( >< 6kg ohhh turun! )
- tak selera nak makan
- pening2 je selalu
- tekanan darah rendah jadi..aku akan cepat nak pitam
- bau wangi pon rase cam bau busuk je. sangatla tak besttt ohh
- moody.. bukan ape.. rase cam cepat nooo touching. haih~
- tak larat nak drive. keluar rumah pon tak larat! pheww
- ade orang kate kalo nak hilangkan rase mual.. makan somethin' yang berangin.. cam chewing gum ke hacks  ke.. aku cube gak la kan..tapi takleh.. lagi cepat rase nak muntah! huhu. So try chocolate, bole pulak.. sume yang manis2 la kirenye yang jadi pengubat rase mual tu. =) and lagi satu, air coke! punye la tak bagus kan?? tapi dah tu yang tekak ni tak membuang balik oh.. aiseh.


trimester kedua (4-6 bulan)


- selalu cam diserang demam. padahal sebelum preggy..setahun boleh kate 2,3 kali je aku demam.
- selera makan baru nak datang tapi takde lah beriye nak makan. asal boleh alas perot je.
- dah start boleh masak2.. nasib baik la bulan puase tu dah boleh terima bau makanan kan... =)
- suke makan makanan yang pedas2. cian Hubby nanges2 makan bab pedas..tapi aku slumber je. huhu. pelik2 je.
- bab touching tu ade lagi.. takmo hilang2 plak dia.. ahah. so tetibe boleh je air mate ni meleleh kan..aish2. macam2 plak di fikirnye.. hhuuuhhuu. (-.^)/
- muntah2 still ade lagi tapi selang2 hari.. paling banyak sehari 6x muntah..ohho~  pastu terus kene tahan wad! aiseh.. mase tu nurse cakap dah ade ciri2 contraction gak.. perot dah mengeras.. pastu sakit perot yang cam nak yak ke ape neh.. aku sendiri confuse. tapi memang sakit gile perot. bile nurse cakap.. "haaa..awak ingat 6 bulan ni tak boleh bersalin ke??" terus aku cuak gile. takmolaaa keluar dulu eh baby.. tunggu cukup bulan eh? huhu.. bukan aku sorang cuak.. muke hubby punye cuak lagilaaa tak bleh blah! ingat2 balik.. kelakar pon ade. ish2. =p



trimester ketiga (7-9 bulan)


- aku takleh penat2 sangat.. nanti mabuk menyerang balik. poyo ek badan ni? manje btol time neh.. ish2.
- selera makan dah bertambah. wee! pepagi lepas subuh confirm pegi dapo cari makanan! ahaha. biase tukang buat shake pepagi adelah suami tercinteee.. hehe. pepagi bute dah dengar bunyi blender sibuk dok buat shake kan.. orang sebelah umah pon da paham da.. hihi. =)
- dah ade tenage sikit nak buat2 kije uma.. hehe. takde la melingkar je cam trimester2 sebelum ni.. tapi nak kate aku dok baring je time trimester sebelum2 ni tak jugak..sebab badan memang sentiase rase tak selesa. kejap duduk..kejap dah lari gi toilet..muntah. memang kawan baek btol ngan sesuatu yang bernama 'muntah' ni. =p
- sakit pinggang! ohh yang ni makin bertambah bulan..makin bertambah sakitnye..especially dari baring nak duduk atau bangun.
- rase cam bahang je selalu. even tido dalam aircond pon kadang2 boleh berpeluh2 gak. ish2
- susah nak tido sampai ade yang tegur eyebag aku. ape taknye.. baby active bebeno.. tendang sane sini. haaa...tunggu dia keluar nanti.. nengok active mane budaknye..=p

okeh belum cukup 9 bulan so akan update lagi nanti. =)


tapi perot aku memang kategori kecik. perot ketat lagi kate orang. huhu. kalo pegi scan ke check perot ke.. doctor mesti cakap "ish comel sangat perot awak ni..tapi baby ok size.. so jadi sempit la perot awak ni". dah beberape doctor bagi komen yang same. phewww2~



wat muke malu sikit! hhehe~


tapi sempit2 pon...ingat, jangan keluar awal taw baby!!  

haa..rasenye tu je nak share. manela tawu korang yg preggy pon ade alami alahan yg same. =) setakat ni berat aku baru naik 6kg dari berat asal. huhu. =)


ok tata!


p/s: mengandung pon boleh minum Herbalife taw. jangan risau! =) ask me how 013-7938270




Friday, 27 July 2012

perkara baru dalam bulan puase 2012

bismillah...


hai hai!! puase tak tu? heheh


alhamdulillah dah masuk hari ke-8 berpuase dan setakat ni aku belum ponteng lagi. =). dah niat siap2 tahun ni nak full puase... setelah beberape tahun asik tak full je kan. (-_^)/ hehe. semoga Allah permudahkan.


Tahun ni kire banyak la bende baru aku lalui dalam bulan puase.. antaranye... emm:



1) menjadi isteri orang.


Yelah.. selame ni yang sediakan makan sahur ke buke ke... ibu. Takpon kalo time belajar kat SAKTI dulu.. DM (dewan makan) da sediakan..tinggal 'ngap' je. haa.. Kat UTM ngan time single dok umah sewa lak.. setakat tekak dan perut sendiri.. ape ade hal.. ape2 pon jadilaaa.. hehe. haa.. Tapi bile dah jadi bini orang ni... macam asik nak fikir je nak masak ape ekk nak bagi suami makan.. sedap ke aku masak nanti..? kenyang ke dia? huhu..


Jadi, aku kene jadi camni..







ahaha.. kene fikir cepat nak masak ape.End-up, masak simple2 je padahal. haha. Agak2 teringin nak lebih tu.. sibuk tanye ibu ke.. kawan2 aku camne resepi nak masak tu ini. Kelam kabut jiwa ni..haduhh! =) Nasib baik la time bulan puase ni aku dah start boleh nak terima bau2 makanan and boleh dah nak masak2. Dah takde masalah bau melampau2 time preggy cam bulan2 sebelum ni. Syukur. =)



2) menjadi seseorang yang terase dalam perut ade nyawe lain!


hehe. bile time puase ni.. makin selalu lak kene kick ngan baby! aish. dia lapar kot? time aku ngah type ni pon dia kick gak.. *aii..taw kene ngumpat ke?* heheh




wachhhaaa!!!!


hamboiihh! ganas betol ek.. ahah. dan dalam mase yang sama, aku macam tak sekuat time takde baby dalam perut.. which is.. akan cepat rase nak pitam. Tak boleh nak diri atau jalan lama.. pastu nanti gelap mata..terus rase tak pijak bumi dah. Pastu memang berpeluh2 punyela.. Yang ni aku agak sad. =(. So memang aku kurang active la time preggy ni. Tapi takpela.. Allah nak uji tu. =) InsyaAllah ade hikmah nanti. just trust to Allah. *pujuk diri sendiri..huhu*


Disebabkan kurang active kat luar, memang banyak mase habis kat umah... haa.. lagi2 dalam bulan Ramadhan ni.. aku cube banyakkan bace Al-Quran.. fahami tafsiran.. solat2 sunat.. belajar lagi camne nak jadi isteri, anak, adik-beradik dan ibu yang baik. Allah permudahkan pulak untuk aku bangun pepagi buat tahajud dan masak untuk sahur. Ayah mertua aku suke pesan suruh bangun pepagi and buat solat tahajud...InsyaAllah rezeki dipermudahkan. =) time ni la aku nak start amalkan. Thanks abah utk nasihat berguna. =).  Semoga segala amal ibadah diterima Allah.


so JOM2 semua kite same2 memperbanyakkan amal ibadah kite time bulan berkat ni. Nanti dah terbiase..boleh berterusan kat bulan2 yang lain. InsyaAllah. =)



3)  berpuase dengan HERBALIFE


ok ni pon kire first time dalam bulan puase. hehe. Kalo macam aku.. preggy mom, kene amik gain weight program. =) dah makan2.. minum shake pulak. Bagi yang lain2 tu.. kat bawah ni ade cara makan ngan HERBALIFE time puase ni okeh. =)





Seronok aku timbang2 customer yang gune HERBALIFE ni time bulan puase sebab berat dorang lagi cepat turun taw! Kemaen happy dorang..! hehe. apelagi.. bergaye la tu time Raye nanti. ecewah! =)


Kepade sesape nak kami consult dalam penurunan berat badan.. ape lagi..bolehla contact kami okeh! =)


mimie : 016-2200583
farid : 016-2200593


Selamat berpuase!! =)




Wednesday, 13 June 2012

mengidam dan memasak

bismillah..


ape kabo sume? ecewah. =)


alhamdulillah dah masuk 2nd trimester.. dah boleh masak2 dah. haa.. maka selalu dah berasap dapo aku tu. hehe.


semalam teringin dan ape lagi.. mintak kat ibu la resepi kan. tapi hasilnye.. takde la sehebat ibu masak. tapi kire jadila kan. hewhew. masak ape?


jeng jeng jeng... haha




 err. rupe tak berape nak maen peranan eh. =p



nasi empet ngan kuah kacang ngan lodeh! okeh takde kuah lodeh di situ. ahah.


first time oh masak sendiri..!! suke!! hahah. bese aku tukang potong2 je ngan tukang rebus nasi empet kalo kat umah. bab mencampur2 bahan a.k.a memasak.. memang ibu laa... air tangan tu yang cedapp tu. hehe.


so semalam da rase macam masak untuk hari raye lak. ceh..poyo laaakkss! haha. bukan ape.. bau sambal kacang tu yang cam best kan. ok peningkatan menjadi isteri orang dah berlaku. ehem. =)


yang penting.. hubby makan.... cenggini haa...




habesss licin yoo.. =D


pehhh ni kalo tambah rendang kering ibu buat.. ngan sate goreng mak mertua aku buat... memang terbaik laaa kan! =) ok. kene tunggu real hari raya baru dapat! sekarang.., sabar dulu la yek.... =)


hubby kate.. " bagusla.. ayang mengidam..ayang masak sendiri..


err.. ni pakkal je jaoh dari ibu ngan mak mertua aku.. kalo tak dah ngendeng2 mintak dorang la masakkan. hehe. =)


ok tu je nak share. happy sebab dah leh masak & ade selera makan! haritu balik Pahang, ramai sedare mare aku tego nampak laen.. okeh.. tu sebab turun almost 6 kg mase 1st trimester. sad. =(. eh no more sad la sekarang.. da leh makan dahhh! 


syukur! =)  






Monday, 28 May 2012

lain dahh..

bismillah..


kelmarin aku & nadia same2 pegi scan baby. hehe. seronok...! =) alhamdulillah.


ni time dinner last mase final year. =)


dalam gambar atas ni.. 3 dari 5 org da kawen. =). yg tengah tu dah jadi ibu pon. dua blah kiri tu odw nak kawen.. dan dua blah kanan tu odw nak jadi ibu same2. hehe. due kitaorang pon bulan yang same. yippie! semoge semua selamat. amin. =)


dalam mase yang semakin tik tok tik tok ni.. rasenye macam cepat je mase berlalu & kitaorang hadapi macam2 stage. =). kalau dulu asal hang out je.. mesti sebab nak try makan kat kedai baru.. atau gi nengok wayang atau rase nak lepak2 sebab stress kunonnye.  bile ngk wayang.. kalau cerita agak seram tu.. jerit same2! kalau cerite agak kelakar.. bedekah cam hape! hehe. 


tapi sekarang fasa2 tu cam makin berubah. =) kitaorang yang da kawen ni lebih suke lepak uma pastu ikut turn uma sape lak yang masak. hehe. seronok! so nak ke tak nak.. kalau dak2 ni kate nak datang.. besedialah utk memasak yeee! nasib baik la setakat ni masing2 duduk area KL lagi.. so masih senang nak jumpe. =)



 ecewahh2!! 


bab baby lak.. sebab Ija lagi senior.. so dia la yang tukang menasihat itu dan ini. hehe. sampai mase tu borak.. leh gaduhlak pasal simpul biawak dengan simpul mengkarung! haha. padahal..bende yang same je iaitu cramp atau name lainnye... varicose veins! huhu. macam cuak gak la bile Ija cakap time pregnant senang nak kena simpul mengkarung ni.. sebab dia cakap sampai cam takleh nak gerak. biase kene time tido memalam. huahua.  




lagi satu yang cam pengalaman baru gak.. kalau dulu ngan nadia gi klinik sebab same2 nak mintak MC. ehem! ahaha.. tapi kalini same2 nak scan baby! aaa... macam tak percaye kat badan ni ade makhluk lain! hee. ayat ek. kitaorang cam kecoh gile dalam bilik doctor tu.. siap amek video bagai. =). al maklumla.. same2 menghadapi pengalaman pertama. =). baby nadia ngah tergolek2... baby aku ngah isap jari. aaaa... comellll! huhuu. tapi baby nadia lagi besar dari baby aku!! okeh nadiaaaa.... "jangan ajar anak ko buli anak aku okehhh!!!!". hehe. 


bukan senang nak menghadapi stage baru dalam kehidupan.. tapi nak tak nak kene tempuh jugak.. =) dulu rase cam..eh bestnyeee nanti kalau pregnant!! skali.. bile dah kene time mabuk tu... peh.. memang la tak best! tapi takpela.. =). Allah uji kpd yang mampu. so kene tawakal je. =) kalo korang pon hadapi dugaan pelbagai.. tawakal gak ok. tak semestinye kite terus kat bawah.. insyaAllah dugaan tu kejap je. yg penting.. tawakal! =)



matahari akan muncul juaaa...! ecewahh lagi. =)


ok kat sini gak... aku nak ajak korang same2 join Zero to Hero!! "how" in HERBALIFE datang lagii!!! hooreeyyy!! so sementara ade early bird ni.. sile lah contact kami ye. =). ataupun korang boleh isi form yang atas tu under 'free coaching'. hanya RM260 seorang!!! jangan lepaskan peluang ni okeh!!! =)