Monday, 26 March 2012

be careful!

bismillah...

penah tak nampak kete benti tepi jalan...tatawu la sebab ape tapi tetibe nampak ade orang lain gak benti sebab nak tolong ke hape kan... ?


kelmarin pakcik aku cerite...dia ngah drive kat KESAS dlm kul 4-5 ptg camtu... pastu tak masal ade indian naek moto potong kete dia sambil melambai2 cam nak suruh dia benti tepi la...

dia pon ntah cam positif kan...benti tepi & turun dari kete.

sekali tengok... breakdisc blah kiri berasap2! "ehh...baru lepas service ni...apehal lak jadi camni?" Pakcik ak cam cakap sendirila kan. heheh.

pastu indian tu pon meng-offer-kan diri nak tolong tapi pakcik aku kenela benti kat hentian terdekat. pakcik aku dah start rase laen macam... pastu pakcik aku taknak r..cakap nanti dia panggil mekanik sendiri. yela... tak knal kot orang tu..tetibe la dorang baik sangat nak tolong kan..(tapi kalau betul2 nak tolong..syukurlah..tapi kalau sebaliknye?)

pak cik aku pon drive sampai hentian tu..dan tunggu mekanik dia dtg. yang indian tu dah blah dah bile pakcik aku reject offer dia tu. tunggu punye tunggu...mekanik tu sampai..bile mekanik tu check...dia tersengih pulak.. eh! Pakcik aku pelik la kan....kete berasap2..mekanik tu boleh sengih2 lak. hoho

rupenye.. kes camtu banyak kali dah jadi dan selalunye memang breakdisc blah kiri la yg berasap! Cam ade sindiket yg tahan2 kete pastu kate breakdisc rosak..padahal..dorang sembur sumthin' time driver tgh nak turun,ete atau time dorang potong blah kiri nak pintas kete.

bile benti nanti macam2la dorang ckp tu rosak lah..ni rosak lah.. danpaling takot kalo kene ROMPAK! Hish..mintak di jauhkan!

so semua dan kami sendiri.. len kali lebih berhati2 Ye kat jalan raya...even time siang! Ohho.

Tuesday, 20 March 2012

barongan bali

bismillah...

alhamdulillah.. haritu dengan izin Allah... kami dapat ber honeymoon kat bali. yeay! Haa.. korang nak honeymoon tak? So jom kawen cepat2 eh! Kejar yang halal tu cepat2...! =)

ok...kalini nak share sikit pasal tarian barongan bali. kalau korang pegi bali...bolelah nengok taw... at least...dapatlah tengok kebudayaan, sejarah dan kepercayaan tempat orang! Eceh. hehe

barongan ni cerita pasal semangat baik menentang semangat jahat. kalau tak silap, barong tu baik...rangda tu jahat. haa..kalau tersilap..sile betulkan eh. *kenyit mate sikit*.



kalau ikut kefahaman aku la...berdasarkan lakonan dorang tu (walau suare dorang mase tu ala2 opera cine) dan berdasarkan cerita yang tertulis dalam kertas yg diedarkan kepada semua guest...semangat jahat tu akan kekal sampai bile2 melawan semangat baik.

dan...haaa memang tula kan yg berlaku kat kehidupan kite sehari hari. =). dalam nak buat baik tu..kadang ade je yg berbisik atau menghalang niat murni kite tu. ecewah! Tapi... kalau kite kuat.. kite tetap boleh lawan semangat jahat a.k.a tak baik tu kan? Haa...so STAY STRONG ok! *Senyum sikit*

berbalik kepade barongan tadi tu..kitaorg cam seram gak la kan sebab dorang yg kat pentas tu..siap dok cucuk2 badan! Huyoooo! Tapi dorang kebal sebab ade air suci dorang tu. kire cam dorang tak sedar diri la time tu...lepas kene renjis dengan air suci tu...barulah dorang sedar!

fuh...lega sikit time tu...pastu..persembahan pon tamat.

maka..entry ni pon sampai sini je. tamat jugak... heheh. nanti crite lagi okeh!

tata u olsss! =)

Friday, 16 March 2012

orang cool!

bismillah..

oh! sangat lah bersarang blog neh.. bile nak update je.. line tenet cam hape..! pastu bile nak sambung update.. ohh..dah ade kije laen lak nak buat. jadinye... memang x update lah kan.. hewhew~

okeh.. post kalini macam nak share pasal somebody (tak kesah lah sesape je yang korang penah taw atau kenal) yang korang tengok dorang ni macam cool je.. macam takde masalah je.. macam complete je life dorang..macam dorang ni tak fikir pape yang berat la..lebih kurang camtu lah.. so penah tak jumpe? hehe.

kenape lak aku tanye camtu kan??

ok. ade 2 situasi je aku dapat fikir time ni yek! hehe. sile bace di bawah  =)

situasi pertama:

memang dia cool..tapi nothing hasil nye. maksudnye...cool sangat sampai kije pon tak siap.. cool sangat sampai tak de bende kite boleh harap kat dia sebab dia sangat take it easy somthin' yang kite rase penting. ohho!

situasi kedua:

memang dia cool tapi bile hari-hari atau sampai satu mase kite tengok.. eh.. situase berat camne pon..dia boleh handle! =) dan.. tak penah nampak dia mengeluh pon ...atau sangat jarang lah nampak dia mengeluh.. tapi dia still boleh kasi any advise kalau kite mintak atau gelak-gelak je selalu. ohhh! yang ni tak cam cool gile kan?? =)

okeh. sekarang korang suke orang cool situasi yg mane??

aku penah je jumpe orang2 yang macam dua2 situasi kat atas tu.. =). of coz la aku memang tak suke orang yg situasi pertama sebab orang camni bagi aku...cool tapi tak penah nak betul2 serius in life. so bile jumpe orang yang camni.. kalau boleh aku tanak berurusan pon tapi kalau dah terpakse.. ehe! boleh tak nak kate 'terpakse'? hehe.. so kalau terpakse.. aku just layan dengan biase2 je la. takde la bukak topik serius gak dengan dia...sebab dia pon tak serius kan?

kalau orang yang situasi kedua lak, aku sangat2 APPRECIATE and RESPECT them! nak tawu sebab ape?? sebab dorang tersangat lah terror simpan ape feeling dorang malah dorang sentiase tunjuk sikap positive je.

contoh orang nye.. (kalau-korang-kenal-la) adalah Stephen Gratziani. Dia punye cool ni sampai sekarang aku terbayang-bayang lagi ohh! sebab even cool, tapi dia seorang yang sangat berjaye. malah cool dia ni sampai INSPIRED orang lain! tak ke best tu?? =)

kalau bukan Stephen Gratziani pun, kalau korang jumpe orang yg macam situasi kedua tu.. just give them some RESPECT! 



sebab ape? sebab we never know ape yang dia dah lalui. ade orang bile jumpe bad situation, akan cepat je mengamuk..cepat je salahkan orang lain.. kan? kan? penah jumpe kan orang yang macam ni? =) kite yang ade dekat ngan dia tak pasal2 kene tempias sekali. menyirap jek kan? huhu. hah..amek muke marah sket versi nerd kat bawah ni..grrr



tapi kalau orang yang cool ni.. dorang pendam kot.. dari dorang tunjuk feeling dorang.. baek dorang senyum dan buat cam takde masalah. jadi, why not just respect them instead of kite fikir bukan2 pasal orang ni.. sebab kite tak tahu in detail ape sebenarnye dan kenape dorang buat macam tu. so, jalan paling senang, Jangan buat cerita bukan2 pasal orang ni dan jangan cepat prejudge them ok. =) Sebab kite kene tahu..setiap orang pasti ade cabaran dan dugaan masing2. cume camne setiap orang tu hadapi situasi tu je yang berbeza. nak senyum atau nak cepat salahkan orang lain. Please choose either one: hadapi dengan POSITIVE atau NEGATIVE. it'is in your hand! your OWN hand!


okbai! peace~