Friday, 16 March 2012

orang cool!

bismillah..

oh! sangat lah bersarang blog neh.. bile nak update je.. line tenet cam hape..! pastu bile nak sambung update.. ohh..dah ade kije laen lak nak buat. jadinye... memang x update lah kan.. hewhew~

okeh.. post kalini macam nak share pasal somebody (tak kesah lah sesape je yang korang penah taw atau kenal) yang korang tengok dorang ni macam cool je.. macam takde masalah je.. macam complete je life dorang..macam dorang ni tak fikir pape yang berat la..lebih kurang camtu lah.. so penah tak jumpe? hehe.

kenape lak aku tanye camtu kan??

ok. ade 2 situasi je aku dapat fikir time ni yek! hehe. sile bace di bawah  =)

situasi pertama:

memang dia cool..tapi nothing hasil nye. maksudnye...cool sangat sampai kije pon tak siap.. cool sangat sampai tak de bende kite boleh harap kat dia sebab dia sangat take it easy somthin' yang kite rase penting. ohho!

situasi kedua:

memang dia cool tapi bile hari-hari atau sampai satu mase kite tengok.. eh.. situase berat camne pon..dia boleh handle! =) dan.. tak penah nampak dia mengeluh pon ...atau sangat jarang lah nampak dia mengeluh.. tapi dia still boleh kasi any advise kalau kite mintak atau gelak-gelak je selalu. ohhh! yang ni tak cam cool gile kan?? =)

okeh. sekarang korang suke orang cool situasi yg mane??

aku penah je jumpe orang2 yang macam dua2 situasi kat atas tu.. =). of coz la aku memang tak suke orang yg situasi pertama sebab orang camni bagi aku...cool tapi tak penah nak betul2 serius in life. so bile jumpe orang yang camni.. kalau boleh aku tanak berurusan pon tapi kalau dah terpakse.. ehe! boleh tak nak kate 'terpakse'? hehe.. so kalau terpakse.. aku just layan dengan biase2 je la. takde la bukak topik serius gak dengan dia...sebab dia pon tak serius kan?

kalau orang yang situasi kedua lak, aku sangat2 APPRECIATE and RESPECT them! nak tawu sebab ape?? sebab dorang tersangat lah terror simpan ape feeling dorang malah dorang sentiase tunjuk sikap positive je.

contoh orang nye.. (kalau-korang-kenal-la) adalah Stephen Gratziani. Dia punye cool ni sampai sekarang aku terbayang-bayang lagi ohh! sebab even cool, tapi dia seorang yang sangat berjaye. malah cool dia ni sampai INSPIRED orang lain! tak ke best tu?? =)

kalau bukan Stephen Gratziani pun, kalau korang jumpe orang yg macam situasi kedua tu.. just give them some RESPECT! 



sebab ape? sebab we never know ape yang dia dah lalui. ade orang bile jumpe bad situation, akan cepat je mengamuk..cepat je salahkan orang lain.. kan? kan? penah jumpe kan orang yang macam ni? =) kite yang ade dekat ngan dia tak pasal2 kene tempias sekali. menyirap jek kan? huhu. hah..amek muke marah sket versi nerd kat bawah ni..grrr



tapi kalau orang yang cool ni.. dorang pendam kot.. dari dorang tunjuk feeling dorang.. baek dorang senyum dan buat cam takde masalah. jadi, why not just respect them instead of kite fikir bukan2 pasal orang ni.. sebab kite tak tahu in detail ape sebenarnye dan kenape dorang buat macam tu. so, jalan paling senang, Jangan buat cerita bukan2 pasal orang ni dan jangan cepat prejudge them ok. =) Sebab kite kene tahu..setiap orang pasti ade cabaran dan dugaan masing2. cume camne setiap orang tu hadapi situasi tu je yang berbeza. nak senyum atau nak cepat salahkan orang lain. Please choose either one: hadapi dengan POSITIVE atau NEGATIVE. it'is in your hand! your OWN hand!


okbai! peace~

No comments: