Friday, 27 July 2012

perkara baru dalam bulan puase 2012

bismillah...


hai hai!! puase tak tu? heheh


alhamdulillah dah masuk hari ke-8 berpuase dan setakat ni aku belum ponteng lagi. =). dah niat siap2 tahun ni nak full puase... setelah beberape tahun asik tak full je kan. (-_^)/ hehe. semoga Allah permudahkan.


Tahun ni kire banyak la bende baru aku lalui dalam bulan puase.. antaranye... emm:



1) menjadi isteri orang.


Yelah.. selame ni yang sediakan makan sahur ke buke ke... ibu. Takpon kalo time belajar kat SAKTI dulu.. DM (dewan makan) da sediakan..tinggal 'ngap' je. haa.. Kat UTM ngan time single dok umah sewa lak.. setakat tekak dan perut sendiri.. ape ade hal.. ape2 pon jadilaaa.. hehe. haa.. Tapi bile dah jadi bini orang ni... macam asik nak fikir je nak masak ape ekk nak bagi suami makan.. sedap ke aku masak nanti..? kenyang ke dia? huhu..


Jadi, aku kene jadi camni..







ahaha.. kene fikir cepat nak masak ape.End-up, masak simple2 je padahal. haha. Agak2 teringin nak lebih tu.. sibuk tanye ibu ke.. kawan2 aku camne resepi nak masak tu ini. Kelam kabut jiwa ni..haduhh! =) Nasib baik la time bulan puase ni aku dah start boleh nak terima bau2 makanan and boleh dah nak masak2. Dah takde masalah bau melampau2 time preggy cam bulan2 sebelum ni. Syukur. =)



2) menjadi seseorang yang terase dalam perut ade nyawe lain!


hehe. bile time puase ni.. makin selalu lak kene kick ngan baby! aish. dia lapar kot? time aku ngah type ni pon dia kick gak.. *aii..taw kene ngumpat ke?* heheh




wachhhaaa!!!!


hamboiihh! ganas betol ek.. ahah. dan dalam mase yang sama, aku macam tak sekuat time takde baby dalam perut.. which is.. akan cepat rase nak pitam. Tak boleh nak diri atau jalan lama.. pastu nanti gelap mata..terus rase tak pijak bumi dah. Pastu memang berpeluh2 punyela.. Yang ni aku agak sad. =(. So memang aku kurang active la time preggy ni. Tapi takpela.. Allah nak uji tu. =) InsyaAllah ade hikmah nanti. just trust to Allah. *pujuk diri sendiri..huhu*


Disebabkan kurang active kat luar, memang banyak mase habis kat umah... haa.. lagi2 dalam bulan Ramadhan ni.. aku cube banyakkan bace Al-Quran.. fahami tafsiran.. solat2 sunat.. belajar lagi camne nak jadi isteri, anak, adik-beradik dan ibu yang baik. Allah permudahkan pulak untuk aku bangun pepagi buat tahajud dan masak untuk sahur. Ayah mertua aku suke pesan suruh bangun pepagi and buat solat tahajud...InsyaAllah rezeki dipermudahkan. =) time ni la aku nak start amalkan. Thanks abah utk nasihat berguna. =).  Semoga segala amal ibadah diterima Allah.


so JOM2 semua kite same2 memperbanyakkan amal ibadah kite time bulan berkat ni. Nanti dah terbiase..boleh berterusan kat bulan2 yang lain. InsyaAllah. =)



3)  berpuase dengan HERBALIFE


ok ni pon kire first time dalam bulan puase. hehe. Kalo macam aku.. preggy mom, kene amik gain weight program. =) dah makan2.. minum shake pulak. Bagi yang lain2 tu.. kat bawah ni ade cara makan ngan HERBALIFE time puase ni okeh. =)





Seronok aku timbang2 customer yang gune HERBALIFE ni time bulan puase sebab berat dorang lagi cepat turun taw! Kemaen happy dorang..! hehe. apelagi.. bergaye la tu time Raye nanti. ecewah! =)


Kepade sesape nak kami consult dalam penurunan berat badan.. ape lagi..bolehla contact kami okeh! =)


mimie : 016-2200583
farid : 016-2200593


Selamat berpuase!! =)




No comments: