Friday, 21 September 2012

trimester2 mengandung

bismillah...


ape kabo? huhu.. lame gile tak memblog neh.. x menyempat2 je..


ohho.. sekarang dah 31weeks preggy! lagi 2 bulan plus2 je nak kuar da baby dari perut ibu ni haa... =). kadang macam tak sabar nak suruh dia keluar.. kadang cam..biar jela dia bertapa kat dalam tu.. senang nak bawak memane.. ye tak? huhhu


mengandung ni seronok. tapi ikut nasib masing2 la samada teruk ke tak.. ade yang sempoi je.. cam tak rase ape2.. tu yang happy tu. tapi yang mane teruk... memang tak brape nak happy la. sad je selalu. ntah sape ntah tu? hehehe.





emm.. rase cam nak share lah ape aku rase mase trimester2 sebelum ni.. at least laen kali aku bace..aku boleh remind balik ape da penah aku rase kan? hehe. ni pon yang mane aku ingat2 la.. ade da lupe2 gak.


kategori aku?: mengandung yang agak teruk. phewww~  


trimester pertama (1-3 bulan)


- cepat penat
- cepat rase nak muntah (sehari boleh 3-4 kali muntah!)
- berat turun mendadak ( >< 6kg ohhh turun! )
- tak selera nak makan
- pening2 je selalu
- tekanan darah rendah jadi..aku akan cepat nak pitam
- bau wangi pon rase cam bau busuk je. sangatla tak besttt ohh
- moody.. bukan ape.. rase cam cepat nooo touching. haih~
- tak larat nak drive. keluar rumah pon tak larat! pheww
- ade orang kate kalo nak hilangkan rase mual.. makan somethin' yang berangin.. cam chewing gum ke hacks  ke.. aku cube gak la kan..tapi takleh.. lagi cepat rase nak muntah! huhu. So try chocolate, bole pulak.. sume yang manis2 la kirenye yang jadi pengubat rase mual tu. =) and lagi satu, air coke! punye la tak bagus kan?? tapi dah tu yang tekak ni tak membuang balik oh.. aiseh.


trimester kedua (4-6 bulan)


- selalu cam diserang demam. padahal sebelum preggy..setahun boleh kate 2,3 kali je aku demam.
- selera makan baru nak datang tapi takde lah beriye nak makan. asal boleh alas perot je.
- dah start boleh masak2.. nasib baik la bulan puase tu dah boleh terima bau makanan kan... =)
- suke makan makanan yang pedas2. cian Hubby nanges2 makan bab pedas..tapi aku slumber je. huhu. pelik2 je.
- bab touching tu ade lagi.. takmo hilang2 plak dia.. ahah. so tetibe boleh je air mate ni meleleh kan..aish2. macam2 plak di fikirnye.. hhuuuhhuu. (-.^)/
- muntah2 still ade lagi tapi selang2 hari.. paling banyak sehari 6x muntah..ohho~  pastu terus kene tahan wad! aiseh.. mase tu nurse cakap dah ade ciri2 contraction gak.. perot dah mengeras.. pastu sakit perot yang cam nak yak ke ape neh.. aku sendiri confuse. tapi memang sakit gile perot. bile nurse cakap.. "haaa..awak ingat 6 bulan ni tak boleh bersalin ke??" terus aku cuak gile. takmolaaa keluar dulu eh baby.. tunggu cukup bulan eh? huhu.. bukan aku sorang cuak.. muke hubby punye cuak lagilaaa tak bleh blah! ingat2 balik.. kelakar pon ade. ish2. =p



trimester ketiga (7-9 bulan)


- aku takleh penat2 sangat.. nanti mabuk menyerang balik. poyo ek badan ni? manje btol time neh.. ish2.
- selera makan dah bertambah. wee! pepagi lepas subuh confirm pegi dapo cari makanan! ahaha. biase tukang buat shake pepagi adelah suami tercinteee.. hehe. pepagi bute dah dengar bunyi blender sibuk dok buat shake kan.. orang sebelah umah pon da paham da.. hihi. =)
- dah ade tenage sikit nak buat2 kije uma.. hehe. takde la melingkar je cam trimester2 sebelum ni.. tapi nak kate aku dok baring je time trimester sebelum2 ni tak jugak..sebab badan memang sentiase rase tak selesa. kejap duduk..kejap dah lari gi toilet..muntah. memang kawan baek btol ngan sesuatu yang bernama 'muntah' ni. =p
- sakit pinggang! ohh yang ni makin bertambah bulan..makin bertambah sakitnye..especially dari baring nak duduk atau bangun.
- rase cam bahang je selalu. even tido dalam aircond pon kadang2 boleh berpeluh2 gak. ish2
- susah nak tido sampai ade yang tegur eyebag aku. ape taknye.. baby active bebeno.. tendang sane sini. haaa...tunggu dia keluar nanti.. nengok active mane budaknye..=p

okeh belum cukup 9 bulan so akan update lagi nanti. =)


tapi perot aku memang kategori kecik. perot ketat lagi kate orang. huhu. kalo pegi scan ke check perot ke.. doctor mesti cakap "ish comel sangat perot awak ni..tapi baby ok size.. so jadi sempit la perot awak ni". dah beberape doctor bagi komen yang same. phewww2~



wat muke malu sikit! hhehe~


tapi sempit2 pon...ingat, jangan keluar awal taw baby!!  

haa..rasenye tu je nak share. manela tawu korang yg preggy pon ade alami alahan yg same. =) setakat ni berat aku baru naik 6kg dari berat asal. huhu. =)


ok tata!


p/s: mengandung pon boleh minum Herbalife taw. jangan risau! =) ask me how 013-7938270




No comments: