Friday, 19 October 2012

antara J.Co, Big Apple & Dunkin Donuts

bismillah...


have u had ur SHAKE today? 


sape peminat tegar donut kat sini??? 


cepat angkat tangan!!! =)


aku pon salah sorang dari peminat tegar donat okeh!! weehhoo~


dari donut sampai ke keria sampaila ke kuih telinga k***** atau name laennye, kuih peneram. Lagila kalo panas2 makan lepas kene goreng tu kan.. memang yummm yummieeehhh!! =) -Herbalifers still boleh makan okeh tapi berpada2 lerrr. eheh- 


Entry kalini nak share pasal kesedapan antara J.Co, Big Apple ngan Dunkin Donuts. 


Sebenarnye terpulang pada citarasa korang. Yelah.. lain orang, lain tekak, maka lainla rase kan. eheh~


Bagi aku.. yang paling best adalah J.Co sebab donutnye sangat laaa lembut!! Second baru Big Apple pastu baru Dunkin Donuts! 


Mase belum wujud lagi J.Co ngan Big Apple.. bile teringin tu.. beli jugak la dari Dunkin kan.. dulu selalu beli kat Larkin sebab tunggu bas kat situ kan bile balik SAKTI yang indah permai terperosok tu. =p


ok malam tadi pegi melepaskan keinginan yang terlampau kat J.Co neh.. sambil jalan2 a.k.a exercise kasi mudah beranak katenyekan..=p 



Enjoy!!!



lepaking kat Sunway Piramid. =)



muke tak sabar beginilaahh. =p



ok... mate dah sangat aim nak makan mane satu. ahah~



slrrpppp!!! yummieeehhh!


-PEACE yoww-



Wednesday, 17 October 2012

mari lunch!

bismillah...


have u had ur SHAKE today?



having lunch with my mom! Weeehooo~


tq so much! Len kali blanje lagi eh bu.. ahaha. =)





mocha blended plus fettucini (eh btol ke eja ni? Gagaga~)







yummiehh! Ok korang boleh try makan sini eh.. kat black canyon je. =)



dan....finally... segalenye masok ke perot... wah kemaen lil b makan arini. ahah~





Friday, 12 October 2012

Mengandung: Stretch Mark?

bismillah...


Have u had ur SHAKE today?


Mengandung = stretch mark?


haa..biase la kan kite dengar kalau mengandung.. perempuan mesti risau dengan stretch mark ni.. ape tak nye.. badan nak pakai lame.. kalau boleh mestilah nak kekal cantik kan even perot tu tersorok dalam baju. huhu. So selagi boleh dielakkan kesan stretch mark ni bertapa kat perot lame2, mesti lah nak jugak cari jalan kan camne boleh elak.. Selagi boleh elak...baik cube dulu. =)



hey hey..contoh je. bukan perot aku taw! =)



kadang2 kalau nengok kat uncle google..lagi scary dari gambar atas ni pon ade jugak. Kenape jadi stretch mark ni ekh??



Stretch mark bermula dengan kemerahan atau keunguan dari segi warna dan kemudian menjadi kulit berkilau, mungkin dalam bentuk garis perak atau putih. Stretch mark terjadi di dermis, lapisan tengah kulit elastis yang membolehkan untuk mempertahankan bentuknya. Namun, ketika terus mengembang atau mengecut, dermis boleh mengurai dan meninggalkan stretch mark. Biasanya terjadi di beberapa bahagian badan termasuk perut, peha, pinggul, payudara, lengan, bawah punggung.



Stretch mark juga bergantung kepada berapa banyak dan berapa cepat kulit kite mengembang sepanjang kehamilan. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyokong berlakunya stretch mark kepada ibu hamil. Antaranya, kenaikan berat badan yang mendadak, mengandungkan anak kembar, mengandungkan bayi yang besar dan air ketuban yang banyak. (saje highlight tentang naik berat tu ekh.. kuikui~)




haa..besar sgt perot.. jalan pon tak larat dah.. (T_T)



ouhh..tapi kan.. tak semua taw ibu2 mengandung mengalami stretch mark ni. =) So tak payah la risau sangat dengan ayat "asal mengandung je mesti ade stretch mark!". ohhh no no no.. =)


Ok.. Biasanya stretch mark semakin mengecil selepas 6 ke 12 bulan selepas kelahiran. Pigmentasi warna pada stretch mark akan pudar dan biasanya ia menjadi lebih cerah berbanding permukaan kulit kite. (bagaimanapun warna itu bergantung kepada jenis kulit seseorang) namum teksturnya masih kekal sama.


Bagi yang dah pon terjadi stretch mark ni...Kite sememangnya tidak mampu untuk menghilangkan tanda stretch mark pada kulit kite tu. Namun, kite masih berpeluang untuk mendapatkan nasihat pakar kulit bagaimana mahu mengurang atau mengecilkan stretch mark. Ade yang kate jage pemakanan.. jangan naik sangat berat sebab sebenarnye istilah makan untuk 2 orang mase pregnant ni.. takdela betul sangat. =) Cume macam bile kalsium si ibu tak cukup, barula baby akan serap kalsium dari gigi ke tulang ibu ke.. sebab tu apepon pemakanan yang sihat tu penting kawan2! =) Minum susu.. minum shake..ohhh dap dap dap!! =) 


Macam aku, bile rase perot tu dah start gatal nak meregang...cepat2 aku sapu Herbalife Aloe Soothing Gel. pehhh sedappp taw! bukan sedap makan ekhhh tapi sedap memakainye...almaklumla gel ni cam sejuk je...pastu tak melekit pon! tu yang superb best tu!!! =D Herbal aloe Soothing gel ni sebenarnye boleh gune untuk meredakan kegatalan kulit, melecet kecil, luka dan gigitan serangga. Haa so aku pandang pada function 'kegatalan kulit' tu.. tentang tu yang aku kasi highlight sikit.. bab tu aku try jelaaa kan. heheh. Kena kasi kulit ni lembab jangan biarkan kering.. bile kulit dah kering... gatal pulak tu.. haa... maka meletus2 la pembiakan stretch mark ni. =)

 





Herbalife Aloe Soothing Gel bersame bebear kesayangan. ahaks! =p



Alhamdulillah...setakat ni aku lom bermasalah dengan stretch mark ni.. apepon kite usaha je selagi boleh.. ye tak? =)






Ade jugak rawatan lain macam gune cocoa butter, vitamin E atau minyak almond. Selepas melahirkan anak pulak boleh berbengkung sambil terus menyapu krim dan menjaga pemakanan tetapi pastikan krim tersebut boleh digunakan untuk perempuan mengandung. Biasanya kat label ade tulis yang mane sesuai untuk ibu mengandung. Teruskan regimen bersenam tetapi cara bersenam perempuan mengandung lain ye dari style bersenam orang tak mengandung ni. haa.. jage2 okeh! =) Ade jugak yang menggunakan rawatan laser nak kasi hilang itu stretch mark.. oh2.. ade macam2 lagilah cara.


But still bagi aku.. memang setakat ni aku cume gune Herbal Aloe Soothing Gel tu je. =) Dah nak masuk 9 bulan pon sekarang..semoge terus takdela stretch mark ni. (-.-)V


Ha...walaubagaimanapun... stretch mark akan berkurangan selepas beberapa bulan melahirkan. Namun, jika perkara ini masih mengganggu anda2 sekelian, tidak salah mendapatkan nasihat pakar ye! =)




 Nak try Herbal aloe ni??


atau lain2 Herbalife product??


tak salah menjage kesihatan kan?? 



ask me how NOW!!!


013-7938270






Thursday, 11 October 2012

braxton hicks contraction

bismillah...



have u had ur SHAKE today?



em em... sekarang makin kerap terkena serangan sakit perut yang semacam betul rasenye.... huahua~


perut mengeras... pastu rase nak yak..tapi tak yak pon!  Rase cam senak pon ye jugak... susah nak bernafas..kadang2 muntah sekali...ouhhh~ dan bile mende alah ni datang all in one...aku terus rase tak senang.. dengan sakit pinggangnye kan... nak nanges pon ade! (Ceh, padahal da meleleh pon air mateeeee....gagaga~)



memang sekarang sangat2 kerap jadi kat aku.. so cari2 kat uncle google... aku rase ape yg aku alami tu adelah Braxton Hicks Contraction...atau kate laennye...contraction palsu! Mak aih...palsu dah camni gayenye...yg bebtol camne pulakkkk laa.... mintak2 Allah permudahkan jalan aku nanti. amin~



kelmarin aku kena time hubby takde kat umah...gi maen badminton. aku dah tak senang duduk...baring segala pon tak hilang sakit...cuak? Confirmla! Huhu..dala sesorang kat umah! Wawa~ bagitawu hubby, dia balik terus ngan muke dia sekali cuak sebab nengok aku tak keruan! aku dah meleleh2 air mate menahan sakit dan ke'confuse'an perasaan nak beranak ke hape neh..ahah..yela baru 34 minggu...takmola my lil b lahir pramatang! Huu~ lepas hubby usap2 perot dan cakap2 dengan lil b...haaa baru la perot ni cool sikit... mase ni air mate lagi meleleh sebab tak sangke hubby pandai gak pujuk memujuk lil b ni...heh. aku memang kayu sikit bab pujuk memujuk neh..ahaha...terharu plakss ngan suamiku...kikiki~poyo!







semalam time makan pon tetibe kena lagi....aaaaaa... tak feel betul nak makan ayam penyet mase tu... nak telan pon tak lalu dah rase. aish sabo jela...again jadi cuak....pastu terus balik umah...dengan harapan lil b dalam perot ni cool balik. fuhhh...nasib baik lepas 2 jam dia ok. phewww~



oklah..some tips yg aku dpt dari uncle google utk redakan braxton hicks ni adelah:


1) tukar posisi kedudukan
2) kawal pernafasan
3) berehat lebih lama. minum air dan baring mengiring ke kiri.
4) buang air kecil.. takmo tahan2 ye.
5) mandi dengan air panas.


haa... lain2 tips kalo korang tawu... share lah k! =)




Tuesday, 2 October 2012

bile stress

bismillah..


have u had ur SHAKE today?



errr ini adalah hasil keje incik hubby bile stress fikir future... huahua~