Friday, 12 October 2012

Mengandung: Stretch Mark?

bismillah...


Have u had ur SHAKE today?


Mengandung = stretch mark?


haa..biase la kan kite dengar kalau mengandung.. perempuan mesti risau dengan stretch mark ni.. ape tak nye.. badan nak pakai lame.. kalau boleh mestilah nak kekal cantik kan even perot tu tersorok dalam baju. huhu. So selagi boleh dielakkan kesan stretch mark ni bertapa kat perot lame2, mesti lah nak jugak cari jalan kan camne boleh elak.. Selagi boleh elak...baik cube dulu. =)



hey hey..contoh je. bukan perot aku taw! =)



kadang2 kalau nengok kat uncle google..lagi scary dari gambar atas ni pon ade jugak. Kenape jadi stretch mark ni ekh??



Stretch mark bermula dengan kemerahan atau keunguan dari segi warna dan kemudian menjadi kulit berkilau, mungkin dalam bentuk garis perak atau putih. Stretch mark terjadi di dermis, lapisan tengah kulit elastis yang membolehkan untuk mempertahankan bentuknya. Namun, ketika terus mengembang atau mengecut, dermis boleh mengurai dan meninggalkan stretch mark. Biasanya terjadi di beberapa bahagian badan termasuk perut, peha, pinggul, payudara, lengan, bawah punggung.



Stretch mark juga bergantung kepada berapa banyak dan berapa cepat kulit kite mengembang sepanjang kehamilan. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyokong berlakunya stretch mark kepada ibu hamil. Antaranya, kenaikan berat badan yang mendadak, mengandungkan anak kembar, mengandungkan bayi yang besar dan air ketuban yang banyak. (saje highlight tentang naik berat tu ekh.. kuikui~)




haa..besar sgt perot.. jalan pon tak larat dah.. (T_T)



ouhh..tapi kan.. tak semua taw ibu2 mengandung mengalami stretch mark ni. =) So tak payah la risau sangat dengan ayat "asal mengandung je mesti ade stretch mark!". ohhh no no no.. =)


Ok.. Biasanya stretch mark semakin mengecil selepas 6 ke 12 bulan selepas kelahiran. Pigmentasi warna pada stretch mark akan pudar dan biasanya ia menjadi lebih cerah berbanding permukaan kulit kite. (bagaimanapun warna itu bergantung kepada jenis kulit seseorang) namum teksturnya masih kekal sama.


Bagi yang dah pon terjadi stretch mark ni...Kite sememangnya tidak mampu untuk menghilangkan tanda stretch mark pada kulit kite tu. Namun, kite masih berpeluang untuk mendapatkan nasihat pakar kulit bagaimana mahu mengurang atau mengecilkan stretch mark. Ade yang kate jage pemakanan.. jangan naik sangat berat sebab sebenarnye istilah makan untuk 2 orang mase pregnant ni.. takdela betul sangat. =) Cume macam bile kalsium si ibu tak cukup, barula baby akan serap kalsium dari gigi ke tulang ibu ke.. sebab tu apepon pemakanan yang sihat tu penting kawan2! =) Minum susu.. minum shake..ohhh dap dap dap!! =) 


Macam aku, bile rase perot tu dah start gatal nak meregang...cepat2 aku sapu Herbalife Aloe Soothing Gel. pehhh sedappp taw! bukan sedap makan ekhhh tapi sedap memakainye...almaklumla gel ni cam sejuk je...pastu tak melekit pon! tu yang superb best tu!!! =D Herbal aloe Soothing gel ni sebenarnye boleh gune untuk meredakan kegatalan kulit, melecet kecil, luka dan gigitan serangga. Haa so aku pandang pada function 'kegatalan kulit' tu.. tentang tu yang aku kasi highlight sikit.. bab tu aku try jelaaa kan. heheh. Kena kasi kulit ni lembab jangan biarkan kering.. bile kulit dah kering... gatal pulak tu.. haa... maka meletus2 la pembiakan stretch mark ni. =)

 





Herbalife Aloe Soothing Gel bersame bebear kesayangan. ahaks! =p



Alhamdulillah...setakat ni aku lom bermasalah dengan stretch mark ni.. apepon kite usaha je selagi boleh.. ye tak? =)






Ade jugak rawatan lain macam gune cocoa butter, vitamin E atau minyak almond. Selepas melahirkan anak pulak boleh berbengkung sambil terus menyapu krim dan menjaga pemakanan tetapi pastikan krim tersebut boleh digunakan untuk perempuan mengandung. Biasanya kat label ade tulis yang mane sesuai untuk ibu mengandung. Teruskan regimen bersenam tetapi cara bersenam perempuan mengandung lain ye dari style bersenam orang tak mengandung ni. haa.. jage2 okeh! =) Ade jugak yang menggunakan rawatan laser nak kasi hilang itu stretch mark.. oh2.. ade macam2 lagilah cara.


But still bagi aku.. memang setakat ni aku cume gune Herbal Aloe Soothing Gel tu je. =) Dah nak masuk 9 bulan pon sekarang..semoge terus takdela stretch mark ni. (-.-)V


Ha...walaubagaimanapun... stretch mark akan berkurangan selepas beberapa bulan melahirkan. Namun, jika perkara ini masih mengganggu anda2 sekelian, tidak salah mendapatkan nasihat pakar ye! =)




 Nak try Herbal aloe ni??


atau lain2 Herbalife product??


tak salah menjage kesihatan kan?? 



ask me how NOW!!!


013-7938270






No comments: