Tuesday, 6 November 2012

Panas!

bismillah...



have u had ur SHAKE today??



kalau belum... sile lah rase nikmat kelazatan  Herbalife SHAKE blended!! pehh.. seriusss slurppp lah! =) macam ice cream taw! resipi ade macam2.. kalau nak try, let me know! i'll share the recipe babes! =)



Hokeh.. kepade sesiape yang penah preggy atau tengah preggy..korang ade tak rase panas semacam dalam badan? especially bile due makin dekat a.k.a baby makin besar dalam perot? huuuuwww~~ aku rase kepanasan yang sangat dahsyat! MasyaAllah.. taktawu la panas akhirat nanti camne kan... even sekarang pon rase serba tak kene bile panas tu. Bayangkan la... time hari hujan pon aku boleh mandi 5-6 kali sehari! Tido dalam aircond pon boleh berpeluh2! huahua.. Bile panas tu rase macam takleh nak fikir secara waras dah.. hahaha. parah kan? ish3~







ok ape punca rase panas time mengandung ni?
-haruslah mendapatkan perkhidmatan uncle google kan! ahah - 



1) Tubuh wanita tengah mengalami banyak perubahan termasuk perubahan hormon. Kadar metabolisme jadi semakin bertambah apabila mengandung sampai tubuh badan wanita akan rase panas! -ok memang panas yg amat! huuu-


2) Keadaan bayi yang semakin membesar juga menyebabkan tubuh ibu cepat berase panas. Penghasilan hormon progesteron akibat meningkatnya suhu tubuh janin dalam kandungan boleh menyebabkan rase panas. -memang lil B membesar tapi perot je chomell bebeno. ahah!-


3) Peningkatan peredaran darah semase hamil membuatkan ibu sering berase panas. Peningkatan aliran darah berlaku apabila hormon progesteron  membuka lebih banyak saluran kecil darah di dalam permukaan kulit. Kapilari yang dipenuhi darah inilah yang membuatkan tubuh wanita hamil panas. -drakula mesti suke ni. banyak darah kan? haha-


4) Kebiasaannya tubuh wanita hamil akan rase panas apabila kandungan masuk 6 minggu dan rase panas menjadi semakin kuat apabila kandungan berusia 32 minggu. Dalam situasi serius, kadangkala kepanasan ini boleh menyebabkan ibu2 pitam! -no wonder aku selalu nampak bintang2 bergelipan tengah2 panas tu kan! haish-



so, bile dah kepanasan je selalu kan.. aku carik la segala yg berkaitan dengan bende seperti di bawah ni.. tapi for sure tak bagus untuk kesihatan kan! 





just name it! 


ice cubes! 


ice cream! 


abc! 


Herbalife Shake yang sejukkkk pabila di blend dengan ice tu!!!!!
-yang ni bagus utk kesihatan okeh!-


ohhhhh!!


memang semua aku sental abes!


lazat tak terperi!



tapikan..disebabkan hubby kesian a.k.a sayang kat bini jugak laaaaa kan... ahaha.. so dia bawak aku pegi sini!!!!


-


-


-


-


-



uish mane ni?? 


-


-


-


tara!!! ni siang nye pulak! hehe




yang ni dah hala balik. huuhhu. rase sayang nak tinggalkan sebab sayang nak tinggalkan rase sejuk semulajadi tu kan! hewhew~





chomell tak perot 9 bulan? haha. 





refill energy! penting tu!! =D


ok cukupla tu gambar. yg lain private! kihkih~


ok mengandung 9 bulan pegi naek Genting Highlands ye u ollss! -nada kepochi sikit- ahaha


i do love my hubby so much!!! tQ dear sebab sangat memahami! =) ok pasni boleh besedia besalin eh.. lil B boleh kuar yek sebab ibu dah dapat pegi tempat yg sangaattt nak pegi time preggy ni. eceh! 


Sangat bersyukur sebab Allah jadikan Malaysia ni ade tempat yg panas..ade tempat yg sejuk. =) 


Sangat bersyukur sebab Allah gerakkan hati hubby temankan aku naek tempat ni time suhu badan tak brape nak betul ni.. =)


 dan, 


sangat bersyukur aku tak teberanak time kat sane!!! hewhew~









Saturday, 3 November 2012

err raye haji!

bismillah...


have u had ur SHAKE today??


lambat pulak nak update pasal raye haji tahun ni.. hewhew~


kali pertame sambut ngan family mertua.. dorang datang kl je sebab agak2 due aku yg da dekat kan.. takot nak kasi aku jalan jauh da kunonnyeee..haha.. tapi tak jugak. Time aku update ni.. aku kat JB.. ish3.. makin galak plak bejalan nye bile da 9 bulan. Alhamdulillah Allah bagi tenaga yang lebih bile dekat2 due ni.. =) 


Bezanye dengan tahun2 sebelum ni.. malam sampai ke pagi biasenye sibuk sediakan juadah nak makan pagi raye...tapi tahun ni cam chillex jee..hakhak.. maklong ngan MIL aku masak kemaen banyak.. aku tukang makan je haaa... ish2. =p. Best sebab kalini dah berselera makan!!! weee~


ok. ni keadaan perot aku time 1st hari raye! ahaha. 


Raya aidilfitri lepas pon aku tak brape selera makan..dengan raye ke 2 masuk wad kan.. memang spoil laaaa mood raye nye. ahah! so tahun ni Raye pertame kat umah maklong dan raye kedua dorang beraye kat umah kami. =) 


Ok la.. taknak bebel panjang. Ni antara beberape pictures raye yang tak brape raye kami tahun ni! hehe. Jalan je lebihhhh. cet! =p


Oh raye pertame tak sempat amek gambar pulak. Asyik makan je kije.. =p





ber BBQ kat umah kami. =) Bakar ayam.. bakar kambing.. fuhhh sedappp!! Tapi aku preggy ni... malam lepas makan kambing tu...hamekkkk! panas dalam badan tak hengat! Gile panas weh rase dalam badan neh... huahua~




melompat suke ria dorang! my BIL, cousin ngan hubby! cehhh FIL nak join lompat tapi segan2! ahahaha~





family portrait! hahak.. super duper suke picture nehh! =)


ok tu je. nanti update lagi! 


tata! =)