Friday, 21 December 2012

Pengalaman melahirkan anak pertama

bismillah...


Have you had your SHAKE today?


alhamdulillah dah 46 hari aku melahirkan our princess lil' B. Berpantang still menggunakan HERBALIFE taw!! haa..dah turun almost 7 kg dalam 14 hari berpantang!!! Yippieee!!! Sekarang makan sangat banyak sebab breastfeed..cepat lapar tak hengat! huhu. Tapi berat still maintain..BMI 21!  Weehee!! 


oh oh.. Sebelum terlupe segala detik penting bersejarah dalam hidup aku ni.. maka, jejari dengan pantas menaip entry ni. actually ni curik2 mase sebab lil' B asik nak lekat je kat aku..phew. *kesat dahi*


3-4 Nov 12

Sempat balik JB lagi sebab hubby ade hal. Padahal dah taknak jalan jauh sebab dah masuk 37 wks preggy. On da way balik kl, kena serangan Braxton hicks. Sempat cakap kat lil B time tu.. agak kalau nak jadi orang Johor..cepatla lahir sementara kat JB lagi sebab pasni kalau lahir jadi orang Selangor la. hehe.


5 Nov 12

Check up kat KPMC Puchong. Pegi malam sebab siang hubby keje. Sebelum masuk bilik gynae aku tu..terase nak pegi toilet..sekali nengok ade setitik darah campur lendir! oh?? apekah?? tapi tak sakit okeh. Bile check, gynae cakap dah buka 1cm. Dia sempat bagi next check up appoitment tapi sambil sengih2 dia cakap "next appointment ni kalau sempat la k..sebab i rase tak lame je ni u nak deliver". ohho!


6 Nov 12

Contraction dah datang tapi tak kerap. Tapi darah campur lendir makin banyak keluar. Cuak? OF COS! pengalaman pertame katekan. Bace blog2 orang kate kalo keluar darah ni bersalin sakit! pehh seramm.. teringat MIL pesan kalau ade tanda darah ni.. makan kelapa campur gula melaka sikit. Ala macam makan putu mayam tu.. petua nak kasi kurang sakit. hehe. Aku makan kelapa tu malam..



7 Nov 12


2.00am

Terbangun tido sebab rase contraction datang. Darah pon makin banyak pulak. Palsu ke tak.. kalo contraction tu datang memang aku tak bole tido punye. Tapi instinct macam cakap tak lame lagi nak besalin. Bukak Al-Quran, bace surah Maryam. Doa moge Allah permudahkan jalan aku nanti.


3.00am

Lapa pulak. Bancuh milo. Minum. Sambung bace surah2 lain.


4.30am

Kejut hubby cakap perut rase lain macam ni. Milo yang aku minum tadi selamat dimuntahkan semula. ohho! Hubby tanye nak gi hospital ke? aku jawab nanti dululah. Kesian pulak nanti doktor kene kije pepagi bute. *bole tak aku sempat fikir camtu. haha*. suruh hubby sambung tido.. aku pulak jalan2 dalam umah tu. Tapi takdela sakit sangat lagi.


6.00am

Kejut hubby lagi. Cakap kat dia, Siap mandi and sembahyang subuh.. Bole lah gerak gi hospital. Sekali lagi aku bace Surah Maryam lepas solat.


7.30am

Gerak pegi KPMC. Kunon nak ajak hubby makan tosei dulu...tapi bile da dalam kete rase tak senang duduk pulak. Tak bole jadi ni..terus jela gi KPMC.  Sempat pesan kat hubby lepas bersalin nak minum SHAKE taw! Kemaen. huhu


8.00am

Sampai KPMC, nurse terus kasi wheelchair! aku pulak boleh cakap "eh saya dah nak bersalin ke? saya kuat lagi ni nak jalan..tak payah la pakai wheelchair.. nak check je dulu ni" *sebenarnye aku segan pon ye jugak sebab memang tak sakit sangat pon lagi.* tapi nurse senyum2 suruh jugak aku naik. OK. aku naik. erghhh..


8.15am

Nurse tolak aku terus masuk labor room. Kebetulan gynae aku memang ade sebab baru lepas sambut baby. Fuhh..lega aku..sebab takdela nak nyusahkan gynae aku tu datang hospital pepagi kan. Tapi kalau ikutkan memang kije doctor camtu..kene stanby je. apela aku ni. fikir lebih! aiseh! =p Gynae Dr Haslinda check bukaan dah 4cm. Dia tanye aku nak epidural tak sebab kalau bukaan dah 6cm ke atas.. even guna epidural tu,,macam membazir je..dah takde nak efek sangat. Tapi aku dengan yakin nye,..sambil mintak pendapat hubby cakap taknak epidural tu. Berserah kat Allah. YES! BERSERAH!



baju purple! sempat peace okeh! perot seperti tak kelihatan. 



8.30am

Gynae pecahkan ketuban. Expect setiap sejam, 1 cm bukaan bertambah. okeh. kire2 kul 2.30pm camtu baru la bersalin. Tapi orang kate kalau anak 1st ni tak tentu. Biasenye lambat. again...aku BERSERAH.


11.30am

Dah bukak 7cm. Labor room sebelah dah 2 orang bersalin! masing2 10-15 minit je masok labor room tu pastu aku dah dengar baby nanges! Pehhh pantas!! Gynae dorang doctor laki..siap boleh nyanyi lagu "hai senangnya dalam hati...lalala" time nak sambut baby. Kemaen! Gilee sempoiiii! haha. Baby lahir, aku dengar dia tolong azankan. Sejuk ati aku kat bilik sebelah ni.. even ade sedikit stress sebab menahan contraction makin kerap and lil' B tak lahir2 pulak kan. Mintak hubby picit2kan kaki bagi aku hilang fokus kat sakit tu. Dalam hati tak benti bace ayat nabi yunus. Sepanjang menunggu tu aku makan kurma, air zam zam dan air selusuh yang atuk aku buatkan.


12.30pm


Dalam labor room aku ni sentiase ade sorang nurse yang setia jage aku selain hubby. Bile aku cakap ade rase nak yak..dia check bukaan aku dah 10cm! Dia terus panggil Doctor. Tapi Gynae aku check lom lagi. Baru 8.5cm camtu. OK. Nurse tu kecik maybe sebab tu tangan dia rase dah 10cm! ok! aku bersabar. Doctor bagi ubat tahan sakit tapi aku rase still je sakit cume lalok ngantok!


1.15pm

Contraction makin kuat dan kerap! aku dah takboleh nak senyum2 dah. Pejam mate dan pegang tangan hubby. *lepas bersalin hubby kate gile kuat aku pegang tangan dia!haha*. Gilaaa kau sakit cam nak teran berak keras tapi tak lepas! haa.. begitulah digambarkan! pheww~ Sekarang gynae suroh fokus nak teran.. kaki tolak tali yang terikat kat kaki yang dah terangkat tu, tangan tarik besi yang ade kat tepi katil, kepale angguk ke dada.. tapi... tapi....sebab dah sakit sangat..sangat2..dengan lalok lagi..aku takleh nak absorb arahan tu. Serius tak bole! Sakit woohh..! Aku rase arahan tu cam bertentangan. Ape aku buat..aku tolak semua..kaki aku tolak,,tangan aku tolak..kepale terdongak ke atas! Memang pejam je mate. Ibu aku dah pesan siap2..nak teran jangan jerit2. So aku pejam la mate sambil cube lawan lalok ngan sakit tak terperi tu. Tetibe terase ade tangan tolong pegang and turunkan kepale aku ke bawah. Tangan hubby! Teran punye teran...alhamdulillah..Keluar kepale baby dan zassss...keluar seketul sesuatu!!! Lil' B!! alhamdulillah. Hubby potongkan tali pusat baby. Gynae letak dia kat dada aku tapi aku cam caye tak caye je nengok baby ni.. Dalam hati bersyukur sangat Lil B da selamat lahir.


Tapi uri aku lak tak keluar sekaligus. Ade tertinggal sikit lagi. Ingatkan keperitan bersalin abes dah..rupenye kena lagi seluk sebab nak keluarkan baki uri. Sakit okeh! memang pejam mate jela menahan! Gynae nak puas hati, dia siap scan sekali lagi nengok kalau2 ade yang tertinggal.


So, gynae sahkan aku selamat bersalin jam 1.50pm. Lepas je settle segala..aku dah tak rase lalok tu! Peh sabo jela. Halangan terhebat kot rase lalok tu.. nak menahan mata..nak menahan sakit.. nak mengikut arahan lagi. Memang tak lah. hehh~


Papepon Thanks dear sebab teman! Cian...padahal dia mabuk darah okeh! hehe. Kenala teman. Bukankah ini hasil kerjasama gak? ahaha. =p love u dear.




Budak mabuk. Betul2 lepas bersalin. Aku tak rase ngantok dah. Malam baru rehat tido. Bertenaga pulak aku dah Aku pulak yang pegang enfon nye oi. Cian Hubby! Nasib dia tak pengsan..kalau tak kena minta satu lagi katil la. hehe





Lil' B! berat 2.2kg. 
Fullname: Balqis binti Mohd Farid 


overall, bersalin kat KPMC Puchong sangat best. Dari segi layanan, bilik, makanan, semualah! Fee pon tak mahal sangat. Pasni boleh bersalin sini lagi lah. hehe. 


Syukur ya Allah. Engkau permudahkan segala. 


Maka, bermulalah tugasan kami menjaga amanahMu ini. Semoga terus dipermudahkan. 


Amin