Friday, 20 June 2014

Spring Cleaning

bismillah...








Amboi big la sangat. -..-' Actually Beberapa post mengenai Herbalife terpaksa dibekukan due to safety reason. Post akan datang akan lebih beretika. haa. Nak post something mengenai Herbalife pun kena ada etika tau. Betapa mereka mendidik Herbalifer jadi sopan santun gitu. Muahaha. 


Tak sabar nak menyambut bulan ramadhan, bulan penuh berkat. Spring cleaning sekali sifat kita yang tak berapa nak elok tu. *gaya cakap dah mak mak betul* dan tak sabar nak bersahur dan berbuka dengan Herbalife. Masuk tahun ketiga dah ni ramadhan bersama Herbalife. Wee~






Wednesday, 14 May 2014

Akhirnya!

Bismillah... 






Rasa nak lempang je muka si ibu tu. -..-' heheh. Dedua muka sama je bacin. 


Actually nak share, entry sebelum ni pernah aku keliru mengenai panggilan dari anak kepada si ibu. Maklumla pengalaman pertama kali jadi ibu.. Aku nak anak aku panggil ibu, tapi Balqis asyik panggil mama atau mummy. So keliru samada nak ikut apa yang dia panggil atau terus ajar dia panggil ibu. 


Dan akhirnya, sekarang dia panggil aku ibu! Yeay! 


Jadi untuk bakal ibu luar sana, banyak perkara baru akan terjadi selepas si kecil lahir. Even panggilan pun boleh jadi confuse camni. Heheh. Cuma kita perlu bersedia dan corakkan yang terbaik untuk si anak. Jangan mudah mengalah. We are fighter right? 


Amboi kan. Bersemangat kemaen. Biasalah happy dengar anak panggil dengan gelaran yang dah lama ditunggu. 


Rasanya masih tak terlewat nak wish happy mother's day to all supermoms yang membaca blog ni. :)


See ya! 


Superheroes

Bismillah...







Aduh sakitnya penangan penukul dia ni. Demi anak, ayah akan selamatkan Balqis dari sini! 






Larilah Balqis. Ibu sanggup dicengkam makhluk hijau ini. 






Oh nasib baik askar aku datang. Kita selamat! Weeehooo! 


Eceh! Drama sangatkan. Heheh. 


By the way, kalau nak merasa pengalaman dengan superheroes ni.. 
Korang boleh ke Jonker Walk di Melaka. Aku tak ingat pulak nama kedai ni apa tapi dah jejalan kat situ, korang akan perasan salah satu kedai iaitu kedai superheroes ni lah. 


Tiket untuk dewasa RM 10 per person. 
Yang besar macam Balqis ni.. Free ajelah. 


Busy betul asyik tergendala nak update blog ni. Akan update lagi. Stay tunes ok. :) 





Wednesday, 7 May 2014

Johor Premium Outlet (JPO)

Bismillah...









Uish cantik! Thank you Mr Google for this beauty picture. Siapa tahu tempat ni angkat kening sekarang! Hehehe. So inilah Johor Premium Outlet (JPO) atau nama manja yang MIL aku panggil "olet". 







"Mie, jom pergi olet" haaaaa ajak pergi JPO la tu maknanya. -.^


Untuk yang tak pernah menjejakkan hujung ibu jari kaki di sini, JPO ni korang boleh nampak di sebelah kiri melalui lebuhraya PLUS menuju ke Johor Bahru. Area Kulai. 






Budak tu pun aku shopping sekali kat JPO.. Tapi tak dapat plastik bag pulak -..-



Apa ada kat JPO? Haaa kat sini bersusun butik-butik branded macam Furla, Coach, Michael Kors, Burberry dan banyak lagi lah. Best sangat kalau ada sale. Kalau takde sale, berkerut gak dahi nak mencedok barang satu dua culik bawa balik rumah. Tehehe. Agak belum cukup duit, jalan jalan cuci matalah nampak gayanya. Balik rumah buat dream board barang idaman. Lepas tu apalagi, fight for it laaaaa. -.^







Agak-agak dah lapar penat kaki pusing se JPO, berehatlah mengenyangkan perut di Food Court. Selain Food Court ada lagi tempat makan lain korang boleh lepak. Ikutlah pilihan di hati ye. Aku pilih menu K-pop kalini. Muahaha. 



So korang-korang semua... Datang Johor Bahru masukkan dalam list korang ye shopping kat JPO ni. 



Bye bye! 

Sunday, 27 April 2014

Manjakan diri

Bismillah...








Ye. Akhirnya mengakui umur semakin muda eh matang eh lebih-lebih lagi bila sentiasa dengan anak.. Aku memang memerlukan urutan. Nak full body massage tak sempat, maka cukuplah dengan foot massage. Padahal zaman sebelum kahwin memang tak lah nak bagi orang urut-urut ni. Geli ouch gitu. Well, kena terima. Masa berubah. Dan i need something to release all muscle pain selain Herbalife shake kesayangan. Amboi kan... 








"Takpe. Ibu massage lah. Qis tolong reply messages customers ibu k. Don't worry i'm here." 


Untunglah ada anak setahun lima bulan boleh take over kerja ibu as wellness coach ye. Hehehe. 


Ok la jugak foot massage di Dr Soho ni. Rm32 untuk 30 minit. 


Cerita tentang massage ni, teringat di Bangkok. Teruja tu nak massage kat sana. Thai massage la katakan. Tapi kalau korang ke sana, nak massage kat spa atau kedai tepi jalan, hati-hati. Sebab diaorang ni tak betul-betul massage pun. Main ngelat lebih. Yang patutnya urut pakai tangan, diaorang pakai kaki je. -..-' tak patut betul. Request perempuan untuk massage, tengah massage orang tu tergelak rupanya bapuk! Oh my! Oh my! Yang ini terjadi kat kawan aku. Bahaha. Harga memanglah murah. Tapi berjaga-jaga jelah ye. Nak yang betul-betul massage, dekat hotel. Ada 2 buah hotel aku pergi, so far ok sangat. Gambar atas sekali tu di salah sebuah foot spa di hotel di Bangkok.


Ok korang. Jumpa lagi di next entry! 










Tuesday, 22 April 2014

Petua: Rahsia selipar getah

Bismillah.... 






 Ada apa dengan selipar getah atau selipar jepun?


 Alkisah si Balqis jatuh tersadung di rumah atuk sedara dia dan biasalah nangis berfrekuensi tinggi. Pakkal je tingkap tak pecah ye nak oi. Lantas atuk sedara aku laju je ambil selipar getah terus dia tepukkan sikit kat dahi Balqis yang aku rasa confirm akan benjol sebab jatuh tadi. Aku macam pelik macam eh dah kenapa tepuk dengan slow kepala anak aku tadi. 


Rupanya petua dulu-dulu kalau nak elak benjol, haa lepas terhantuk atau jatuh terus je tepukkan sikit dengan selipar getah. Terus tak jadi atau kecik jela benjol tu. 


Aku yang tadi was was macam tak percaya je kan. Iyelah. Macam tak logik akal gitu. Sampai ke rumah aku duk fikir mana datang logik nya. Tapi ajaibnya, memang benjol sikit jela. Tak over. Haha. Entah. Malas nak fikir mana datang logiknya. Asalkan anak aku tak benjol sudah. Biasanya aku tuam cepat-cepat kalau dia jatuh. Tapi ni dah ada petua baru.. At least berguna juga kan! -.^


Selamat mencuba! 





Tuesday, 15 April 2014

Hidup umpama roda

Bismillah... 

Adat lah hidup sekejap kat atas, sekejap je dah tergolek kat bawah. Tak susah, tak diduga, tak lah namanya hidup. Apa kita boleh buat? Be strong. 


Minta Allah kuatkan hati, cekalkan hati. Bukan senang. Bukan mudah. Cuma the best part bila berada kat bawah ni.. Kita boleh hidu bau tar... Busuknya jalan yang ditumpahi dengan air sampah dari lori sampah.. Baru ternampak adanya katak-katak kena lenyek.. Eh. 


Bukan apa, Allah beri peluang kita lihat yang mana elok, yang mana tak elok. Bila senang, semuanya indah. Semuanya baik. Maka, Allah beri kesusahan untuk kita lihat sesuatu, berfikir dan bertindak secara waras. Masa inilah kena keji, kena kutuk.. Dipandang kecil.. Itu untung kalau dipandang, kalau sebelah mata pun orang taknak pandang.. Macam mana tu? 


Don't worry. Allah yang pandang. Allah sayang. Allah nak kita dekat dengan Dia. Minta Allah jaga kita dari fitnah, dari maksiat, dari nafsu yang menggila. Allah uji. Mungkin ujian itu melalui seseorang, mungkin melalui sesuatu situasi.. Apapun ia, semua orang pasti berpusing mengikut putaran roda. Yang di atas, berlemah lembutlah. Walau di atas, tak semua kita lakukan betul. Mungkin ada kalanya pandangan dan nasihat seseorang boleh buat kita lebih lama di atas. Jadi, tak salah untuk terima teguran dan pandangan. Di atas ke kita, di bawah ke kita, hormat. Hormat sesama kita. Bukankah kita hidup ni saling memerlukan. Abang perlukan adik, adik perlukan abang, ayah perlukan anak, anak perlukan ibu, kawan perlukan kawan.. Even ikan pun perlukan plankton. Semua saling bergantung. Berhati-hati dalam pertuturan, perbuatan. Kerana tiada sesiapa berkeinginan untuk terus di bawah. Let's help each other. Buang ego. Buang sikap condemn. Buang sikap mengungkit. 


Lapangkan dada. Berfikir dengan matang. 






Good night korang. Mimpi yang manis-manis hendaknya. Adui skema pulak ayat tengah malam ni. Ahahaha. 

Monday, 14 April 2014

Maruku!

Bismillah...  








Budak ni hantu maruku la sangat. Padahal gigi baru 8 batang je. Nak sikit.. Pergi minta dia ye uols. -..-'

Tuesday, 8 April 2014

I love my job, i love ayah!

Bismillah... 


Whooaaa rindu betul dengan belog ni. Alkisah ayah tak berapa sihat dan aku yang paling available di kala bekerja sendiri ni kan. So alhamdulillah. Alhamdulillah. Masa takkan berpatah balik kecuali ngelat pusingkan jam balik ke belakang. Ye tak? Hehe. 



Banyak sebab yang buat aku akan sentiasa jaga kedua ibubapa aku. Ayah? Hmm.. 



Teringat masa aku kecik dan "sengaja" tidur depan tv dengan harapan kena angkat. Best wooo kena angkat masuk bilik. Walau kadang-kadang aku tak tidur pun, aku akan pura-pura pejam mata. Dan... Yay!! Memang kena dukung punya lah! Hikhik. 



Ayah ajar aku capai target walau kadang-kadang aku rasa dia lupa dia ajar aku benda macam ni. Lebih-lebih lagi bila aku makin besar. Aku suspek ayah aku confirm takut aku terkucil di kala dalam perjalanan nak capai target yang aku nak sangat capai. Al-maklumla sejak dah jadi ibu ni... Perasaan sayang, bimbang, risau kat anak kemaen. Wooo sangatlah magical perasaan itu. Anak jatuh lebam calar balar pun dah buat hati aku tertusuk tebu tajam gitu. Tapi aku tahu, selagi tak jatuh segala, selagi itulah anak aku tak pandai, tak menghargai, tak belajar. 




Antara yang simple ayah aku ajar... Masa kecik kan macam susah nak habiskan air segelas. So ayah akan letak jari telunjuk dia kat takat tertentu. So aku kena sedut air sampai melepasi takat jari telunjuk dia tu. Aku sedut punya sedut sampai lah air tu habis!!! Tak sedar! Sebab aku FOKUS untuk minum air sampai target ayah aku bagi. Target dan Fokus.



Tatkala aku menang pertandingan apa-apa, ayah lah paling bersorak. Kadang aku bukan nak sangat join sesuatu, tapi bila fikir ayah suka... Memang aku buat betul-betul sebab nak tengok dia senyum, ketawa.. Happy. The feeling tu memang maa shaa Allah. Indah. Ok dah start sebak.



Taknak lah sambung cerita lagi. Lain kali pulak. Cuma aku berharap ayah cepat sembuh. Cepat sihat. Hari-hari aku bancuh shake bagi dia minum. Salah satu altenatif nak bagi sel cepat recover. In shaa Allah. Berusaha selagi boleh, konsisten dengan doa.


May Allah bless.












Thursday, 20 March 2014

Tahniah pejuang SPM dan STPM

Bismillah...


Salam Jumaat semua. 


Tahniah buat semua yang berjaya mengharungi SPM dan STPM. Akak abang hensem bernama A itu hadiah permulaan buat kalian. Suatu masa nanti akak abang hensem ini akan tua juga. Dimana 10 tahun nanti akak abang hensem ini tak membuat hati korang berbunga lagi yang mana korang bersedialah menginap rumah sewa yang untung-untung dapat share dengan kawan. Kalau sorang, kopak juga wang kalian. Hewhew. Belum dikira wang diberi kepada emak ayah, wang diberi kepada tokei kedai kereta, wang diberi kepada tokei baju.. Ish banyak lagilah wang  yang perlu diberi kepada dot dot dan dot dot. 


Ini permulaan kalian bersama akak abang hensem bernama A. Yang tak dapat bersama A pun tak mengapa. Korang dah berusaha kan?


Jadi, tahniah atas stress belajar, stress tak faham cikgu ajar apa, stress belajar sampai pagi tapi at last korang fight masa exam. 


Ini permulaan tau. 


Terlalu banyak lagi hal duniawi yang korang perlu fight untuk kebaikan dunia akhirat. Banyak sangat. Banyak wooo. 


Untuk itu, korang teruskan semangat juang korang sampai bila-bila. Selagi nyawa dikandung badan selagi itu jangan berputus asa ok. 


Good luck uols!!! 

Monday, 10 March 2014

Kehilangan MH370 masih Misteri

bismillah...







Tonton sepenuhnya di (SINI)


Malam tadi sempat aku menonton temu ramah yang ini. Dan aku rasa paling menyejukkan hati dan paling tenang, paling dekat di hati lah kiranya komen dan pandangan yang diberikan oleh Kapten Norudin Abd Majid ni. Selama 3 hari (semalam) MH370 hilang, dan ini paling powerful statement aku rasa. 


Allahuakbar!


Jujurnya memang terasa sebak di hati mengenai kehilangan MH370.


Doa dari orang yang soleh dan keluarga.. doa dengan penuh emosi.. kunci. Semoga kita sama-sama doakan yang terbaik, pesawat dijumpai, hindarkan spekulasi. 


#prayforMH370








Friday, 7 March 2014

Pesawat MAS Hilang

bismillah...






Terdengar berita ini terus speechless.


 Macam-macam cerita keluar. Apapun, berita baik atau buruk, sebelum dapat berita yang sebenar ni, aku doakan yang terbaik buat semua isi pesawat. 


#prayforMH370



Thursday, 6 March 2014

Sabarlah Sabar

bismillah...








Kerja menggila, OT berejam, happy dah ni hujung bulan gaji berkepuk,
tetiba cermin kena pecah, enjin tak hidup, tayar pancit... 
Pehhh...


Nak exam, stay up sampai mata manusia bertukar mata panda, 
aleh aleh soalan keluar macam besar kecik besar kecik mata,
nak menyumpah, dalam dewan kena senyap..
Pehh...


Bercinta i sayang u, u sayang i sorang je, 
Beli coklat, beli bunga, beli masa, beli detik, 
Eh rupanya dalam diam si dia ada orang lain...
Pehh...


Kita cakap elok-elok,
harap orang hormat,
tetiba respon orang tu menyakitkan hati,
Ini pun Pehh jugak...


Nak kata musibah ke tak ni?


Cerita kat kawan, 
Kawan kata SABARLAH...


Cerita kat emak,
Emak kata SABARLAH...


Cerita kat bapak,
Bapak kata SABARLAH...


Tak ke pehhh itu.
Itu memang Pehh. 


Ingat senang nak sabar ni? 
Aku tengah panas ko suruh sabar. 
Ish.
Ish.
Ish.


Well...


Musibah ni bagai NO CHOICE, i have to admit. 
Semua orang ada turn masing-masing.
Macam roda hamster tu.
Pusing-pusing at last jumpa juga signage MUSIBAH.


Sabarlah sabar.
Sabar ni macam duduk tegak, tarik nafas dalam-dalam, pejam mata...


Terima. 
Terima musibah yang no choice aku kena lalui ni. 


Orang bercakap, orang maki, orang ejek.
I can't control them.
BUT, i can control myself.


Sabarlah sabar.


Dalam masa sabar itulah,
kita menangis dalam hati,
menangis sorang-sorang macam nak tampal kat pintu bilik


"Haip, Jangan kacau. Penghuni bilik perlukan KETENANGAN. Shuuuuhhh"


Dalam masa menangis itulah,
Hati kita dekat sangat dengan Allah.
Masa inilah no one can help, except Him.
Masa inilah kita menangis dalam solat dan doa,
Masa inilah kita bercakap dengan Tuhan kita yang Satu,
Masa inilah kita sebenarnya khusyuk dalam solat kita.
Masa inilah.
Ya. Masa inilah kita lebih dekat dengan Allah.


Bukan ke best tu. 
Masa inilah kita nak faham situasi apa yang sedang kita lalui.
Masa inilah sel-sel kita nak serap suasana sekitar yang perlu kita hadapi.


Proses penerimaan itulah sebenarnya
SABAR.


dan seterusnya
COOL. Bukan beku. Bukan dingin.
Tapi
TENANG.


Alhamdulillah.


Allah beri musibah sebab Dia sayang.
Nak jugak kita bercinta dengan Dia. Iye tak?



“Tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah, niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” – [At-Taghabun:11].



So lepas ni bila musibah melanda,
Jangan anggap macam ni


aaaaa segan! aaaaa sedih! aaaaa malu! aaaaa jahatnya semua orang! aaaaa habis duit aku! aaaaa aku gagal!


Tapi anggap musibah sebagai 
Inspirasi untuk kita lebih berjaya,
Lebih menjadi orang.
Lebih kuat,
Lebih menghargai dan dihargai manusia.



Be the best of us. Hari ini. Hari esok. Dan seterusnya.



Wednesday, 5 March 2014

Panas dan Ais

bismillah...






Cuaca sekarang panas betul sehinggakan dalam aircond pun berpeluh. Acane tu. Lagilah si kecik Balqis ni. Hmmm.. asal tidur, kepala dia confirm membasahkan tilam. Dalam mamai pun hidung aku kembang kempis kadang nak hidu, air kencing kah, atau air peluh kah dari si kecik ni. Ok. Air peluh je, so wangi. Wangi syurga gitu. ekekeke. 


No choice. Perlu minum air masak banyak. Sesekali sikit-sikit minum air sejuk berais di tengahari terik atau di malam-malam buta itu, boleh lah. Tapi memang air masak atau air mineral lah yang memang terpenting sekarang ini.


Jaga diri, jaga kesihatan ye uols! 




Tuesday, 4 March 2014

Cat Eye!

bismillah...





Sumber: Mr Google. Akibat lupa nak snap gambar air sejuk sedap dingin ke tekak ini.



Alkisah di majlis perkahwinan adik ipar aku beberapa hari lepas. Musim panas sekarang sekali dihidang air sejuk berais memang sekejap je dah licin disebat para tetamu. Sepatutnya perlu diletak satu tanda amaran:


BERJAGA-JAGA: AIR SEJUK INI MENGUNDANG BAHAYA


Aish. Tapi dah cuaca panas, memang air sejuk begini lah dicari manusia. Aku pun tak ketinggalan! Tapi lepas tu terkedek-kedek cari air masak semula. Minum banyak-banyak. Tak mahu perit tekak punya pasal. 


Tapi bukan ini yang aku nak ceritakan buat uols. 


Ketika majlis, datang tetamu yang bukan berasal dari Malaysia. Maka perlu diterjemahkan ke Bahasa Inggeris untuk kefahaman beliau. Beliau memang teruja dengan Majlis Perkahwinan melayu ini. Mungkin dari adat yang berbeza, susun atur majlis yang berbeza, kaum yang datang pelbagai, dan makanan minuman yang juga bermacam jenis.


Aku yang pada ketika itu agak sibuk menyiapkan air sirap bandung soda buat VIP merangkap keluarga pihak pengantin perempuan, terdengar perbualan ini. Aku anggap pakcik aku itu gelabah tak sempat nak fikir apa jawapan sebenar lebih-lebih cuaca panas mudah buat orang blank dan stuck. Ekekeke.







Tetamu: What is this?

Pakcik: This is Nasi Minyak. You can try. 

Tetamu: What about this?

Pakcik: This is Cat Eye. Err. Eye Cat! Errr. Cat Eye drink! 

Tetamu: Ooohh.


Ini sah gelabah bercampur blank. Ekekeke. Nasi minyak tak pulak diubah ke OIL RICE. 



***********************************


Oh well, apapun cuaca, ribut dan taufan, panas dan sejuk, air tersedap buat Balqis tetap ini. -..-'


Iye. Ini.








Kat mana-mana pun jadi. Mudah dan ringkas. 8 bulan lagi untuk genapkan 2 tahun. 


Fight! Fight! Ibu Mimie!


eceh!



Tuesday, 25 February 2014

TIPS KURUS 6: EAT CLEAN

TIPS KURUS 6: EAT CLEAN itu bagaimana?


Bismillah...







Situasi 1: Aku tak Percaya....Cinta.


Farid: Yang, penimbang ni rosak lah. Apsal tambah 4 kg ni?
Mimie: Ok, ayang try timbang.

*selepas timbang dengan Cinta iaitu nama manis bagi penimbang Tanita kami*

Mimie: Peh. Memang rosak! Ayang pon tambah 3 kg! aaa. Sah rosak!

Cinta: Pehhhh..




Situasi 2: Ini tidak adil.. Ini tidak adil.


Mimie: Abang, mak masak sedap ketam lemak cili padi ni. Macam mana nak berhenti?
Farid: hmm.. 
Mimie: Ish. Sedap betul. Macam mana nak berhenti?
Farid: hmm...
Mimie: Aaaaa.... Gemuk nanti!
Farid: hmm...
Mimie: Tula... kau sedap sangat kenapa ketam lemak cili padi? Kan dah 7 ekor aku baham. Kau ni memang suka aku gemuk kan? kan? Yang kau senang kena tangkap kenapa? Cuba lari kuat sikit. Kan dah mak aku masak kau.. blablabla..

Roh Ketam masak lemak cili padi: Ini tidak adil... Ini tidak adil...


Dan selepas penat menyalahkan Cinta dan roh ketam yang dah kesedihan, maka kami mengambil keputusan untuk Eat Clean. Pernah dengar?








Nampak macam susah eat clean ni. Tapi senang sangat nak sediakan. Banyak mana sekali hadap?


Begini! Tara!








Biasa aku guna sikit minyak rambut zaitun dan campak sikit black pepper je. Kalau nak makan ayam, setapak tangan sahaja. Kalau nak ikan, pun sama. Bukan bermakna dalam satu meal ada ikan, ayam dan daging ye. Memang berdaging kita lepas tu. Hakak tak tau. haa.


Nak kurus tapi malas kira kalori? Haa amalkan eat clean ni. Simple! Tapi ada lagi beberapa perkara lagi perlu dititik beratkan. Apa dia?


hmmm.. Next entry lah. Ini budak Balqis sudah buat-buat nangis nak minta layanan. Aih aih. Jadi ibu kena  banyak sabar. Tarik nafas.. hembus. Eh tak sempat. Dia dah dah nangis kuat!!!


Ok Bai!


Pssst!! Jom main campak-campak ala-ala masterchef! Eat clean yok!


Harta dan Rezeki

Bismillah...



So ya.
Ada kala kita rasa macam 
Peh, kau ni enjoy je aku tengok.
Peh, kau ni tidur je dalam kelas tapi untunglah dean list.
Peh, untunglah mak bapak kau bagi kereta masa belajar.
Peh, untunglah kau dapat kerja hebat.
Peh, untunglah kau mak bapak kau sponsor kahwin.
dan peh  lagi... dan peh lagi... dan peh lagi.


It won't stop.


Manusia susah nak berhenti berkata. 


Darilah wang ringgit, sampai lah ke plastik bag jenama apa, 
orang tetap cari gali.


Tapi yang perlu tahu, disebalik segala yang berlaku,
it takes struggles, 
it takes hardship.


If kita nak sesuatu, 
USAHA.


Kalau nak pandai, belajar lah. Fokus.
Kalau nak berduit, guna seberapa yang kita ada untuk berbisnes.
Walau hanya bermula hanya kecil-kecilan.
Kalau nak happy, belajar jadi happy.


Bukan terus menyalahkan orang, menyalahkan takdir.


Setiap orang ada kesukaran yang tersendiri. 
Tak semua kita tahu,
Tak semua kita boleh baca.


Belajar menghargai apa yang kita ada walau sekeping duit 5 sen pun. 


Dan,


Harta kita belum tentu rezeki kita. 


Beli baju tapi adik yang pinjam dan pakai.
Beli kereta tapi isteri yang pakai.
Beli set pinggan mangkuk tapi mak yang pakai.
Beli TV tapi ayah yang tengok.


Redha. 
Niatkan membantu. 
InshaaAllah Allah bagi lebih lagi kat kita. 
Lagi cantik, lagi berharga,
dan dari arah yang kita tak tahu.


Rezeki itu kerja Tuhan.
Kita buat kerja kita.
Dengan cara paling baik.



Allah swt berfirman,
“Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya.” (QS. 65:3)







Sunday, 23 February 2014

Konpius... Konpius

Bismillah...







Korang-korang yang dah mak mak bapak bapak sekelian, yang makcik hakak sedara, pun boleh.. 


Begini, aku lebih suka anak aku panggil aku IBU. Tapi kan, disebabkan banyak kali dia dengar sekeliling dia panggil aku MI atau MIMIE, so dia pun ikut panggil aku MI. -..-'


Adakah aku perlu terus mengajar panggilan IBU?


atau mengikut si anak dengan gelaran MI?


Setidak-tidaknya..


MUMMY atau UMMI.


Iye tak?


Hmmm.. Apa pandangan korang?


ohhhh dilema. -..-'




Saturday, 15 February 2014

Jalan Tegak

bismillah...







Untuk korang yang ingin berolahraga dengan cara jalan cepat, jangan dilupakan teknik jalan tegak ni. Bila dah dapat keseimbangan, barulah dapat memecut dengan cara berjalan. Tapi entry kali ini bukan jalan tegak ini yang aku nak ceritakan kat uols.


Hmm... disebabkan aku orang Johor, tegak bermakna lurus atau straight. 






Tegak yang dimaksudkan adalah hala tuju. Bukan juga tegak yang bermaksud pilihan samada straight atau gay. Bukan ye. Itu straight lain. haip!


Dan aku ingat semua orang boleh faham mengenai Tegak ini. 


Alkisah aku dan Ili. Budak KL. 


Ili: Weh, kau tau jalan pergi Alamanda ni tak?

Aku: Tau lah. Ko tegak je ikut jalan ni.

Ili: Tegak?

Aku: Tegak je sampai 200 meter, belok kiri. Lepas tu ko tegak lagi.

Ili: Tegak lagi?

Aku: Iye... tegak je.. tak jauh dah nanti nampak Alamanda belah kanan. Nanti lepas tu ada traffic light, kita ke kanan.. tegak sikit sampai masuk parking laaa...

Ili: Ko ni, tegak tegak. Jangan mencarut boleh tak?

*sambil berdekah dia gelakkan aku*

Aku: Peh..



Aku tak tau apa Ili suka sangat berdekah pasal Tegak. Tegak apa yang dia fikir, jangan korang nak join sekaki! Hakak sebat nak!


So lepas ni jumpa orang Johor bagi direction tegak, sila tajamkan otak dan fokus tegak adalah lurus!
 ^.-/







Monday, 10 February 2014

TIPS TIDAK TIDUR DALAM KERETA

TIPS TIDAK TIDUR DALAM KERETA 


Bismillah...








Tanpa waze atau GPS dah sampai ke destinasi wajib-pergi, silalah tidur semasa memandu. Destinasi wajib-pergi tu ha.. Batu Dua. Parking khas punya, 7 kaki dalam. 


Oh ya tuan puan, tips kali ini khas untuk peneman driver, yang duduk sebelah terutamanya kan, supaya tidak tidur dalam kereta semasa meneman pemandu. Bukan apa, nak kasi driver tak mengantuk kena drive 3-4 jam, peneman sebelah lah kena jadi cheer leader 
"yo drive! yo drive!" 


Antara tips tidak tidur dalam kereta yang aku boleh suggest:


1) Minum teamix Herbalife pekat sikit. Bagi driver minum, korang pun minum sekali ok. Barulah sehati sejiwa. Sweet muwet gitu. 


2) Bagi yang suami isteri tu..apakata berlagak bagai kekasih baru kenal. Macam pertama kali keluar dating kan. Kan kemaen borak panjang. Kalau berlagak suami isteri, ada bini sebelah tidur ternganga laki sebelah drive boring je. Kesian. Ish


3) Pilih jalan kampung tak payah lalu highway. Tak percaya. Cubalah cuba. Dengan sedikit perbualan sang hati:


 Setan : Ada hantu kat celah pokok hoi!

Jiwa nurani : Mana ada. Bising lah kau ni setan. Shhhh..


Dan lebih membuntang si anak mata bila suami ada sindrom 'bengapkanankiriphobia'. 








Bini: Sayang waze ni kata belok kanan.

*jalan sunyi sepi takde sebiji kereta pun*

Suami: Ok. Tau. Abang dengar waze tu cakap apa.

Bini: Ok cakap je ingatkan. Depan tu simpang 3. 

Suami: Ye tau... *dengan yakin dan machogo (macho + ego)*

Dalam 3 saat kereta terus meluru ke KIRI. Sekali lagi. KIRI. 

Bini: Peh... 


Memang bikin panas hati walau gelap. Terus rasa terang benderang mata sikit lagi jadi naga.  Maka, bawak-bawak la mengucap.


Siapa dapat driver cenggini.. tahniah diucapkan. Memang incik akak driver berjaya buat si relaks di sebelah tidak tidur! Taktik last memang terbaik. Untung laaa siapa ada sindrom ni. -..-'

Hmmmph!







Saturday, 8 February 2014

Almost Famous!

bismillah...





Ok. Cuba ayah teka apa Balqis order untuk ayah harini?


 Teka lah teka lah!



-


-


-






Green mini burger for you ayah! Dengan harapan makan dengan sedar diri. Kaler hijau tu hijau. Beringat Herbalife tu sikit. -..-'


Omnomnom. Memang nice lah mini burger ni. Kalau burger yang besar, kaler pink. Sweet kan? 


Next time pulak aaa burger pink tu ye.


Anyway, Meh la bawak korang jenjalan sikit sekitar kedai cantik ni.






Klasik dan colorful kan kedai ni. Memang tempat nak santai cool chill relaks tenangkan jiwa raga..haa datang sini. 


Nama kedai ni Almost Famous. Terletak di Jalan Dhobi. Dekat je dengan bazar karat tu. 


Oh Almost Famous ni kat Johor Bahru ye kawan-kawan.


Pergilah try!


Burp. Dah makan beger comel cecantik tu memang balik aku sental dengan Teamix Herbalife light light je. Yumss!!




Thursday, 6 February 2014

Asiah Wanita Pilihan

bismillah...







Salam Jumaat semua.


Tak banyak tentang Asiah yang aku tahu. Cuma tahu yang:


1) Isteri kepada Firaun
2) Taat kepada Allah 
3) Menjaga nabi Musa 


Memang tak banyak pun. -..-' 


Lepas tengok Al-Hidayah tadi baru aku dapat gambarkan dengan indah tentang Asiah. Antaranya:



1) Seorang wanita yang cantik


Firaun mestilah selera nak tinggi. Pastinya Asiah sangat cantik menawan. Pandai jaga diri dan keterampilan.



2) Tidak mudah mengeluh dan penuh kesabaran


Asiah diuji dengan dahsyat perihal suaminya. 


Jika kita baru diuji dengan suami tak belikan bunga masa birthday, tak beri rantai cantik Pak Habib, tak seromantik seperti apa kita nak.. tak faham kita macam apa kita nak dorang faham,
 well just look at Asiah. Dahsyat lagi suami dia kan?


Apapun yang kita hadapi, sabar. Sabar seperti Asiah.


Pasti ada ganjaran yang Allah akan beri. Just put our trust in Allah. 



3) Tidak mudah terpengaruh


Walau duduk di istana yang selesa, namun Asiah tetap memilih untuk Allah. Diberi pilihan samada tinggal mewah di istana atau Allah, Asiah teguh memilih Allah. Dan terus ditimpakan batu ke atasnya. *sad* 
How strong Asiah ni.  Maa Shaa Allah.







Apapun, be strong everybody.
Be strong seperti Asiah! *fighting*






Ramaikan Follower,Raikan Ukhuwah..



bismillah...


Jom join segmen ni. Moga bertambah ukhwah sesama kita. Nasib baik tempoh dipanjangkan lagi sampai 28 Feb 2014. Maka sempat lagi uols join ni. Jom! klik  SINI untuk join. 







Good luck tau!


psst: yang dah follow tu, korang tinggalkan jejak kat shoutbox ok. Situ lagi mudah nak follow korang semula. ^^/