Tuesday, 25 February 2014

TIPS KURUS 6: EAT CLEAN

TIPS KURUS 6: EAT CLEAN itu bagaimana?


Bismillah...







Situasi 1: Aku tak Percaya....Cinta.


Farid: Yang, penimbang ni rosak lah. Apsal tambah 4 kg ni?
Mimie: Ok, ayang try timbang.

*selepas timbang dengan Cinta iaitu nama manis bagi penimbang Tanita kami*

Mimie: Peh. Memang rosak! Ayang pon tambah 3 kg! aaa. Sah rosak!

Cinta: Pehhhh..




Situasi 2: Ini tidak adil.. Ini tidak adil.


Mimie: Abang, mak masak sedap ketam lemak cili padi ni. Macam mana nak berhenti?
Farid: hmm.. 
Mimie: Ish. Sedap betul. Macam mana nak berhenti?
Farid: hmm...
Mimie: Aaaaa.... Gemuk nanti!
Farid: hmm...
Mimie: Tula... kau sedap sangat kenapa ketam lemak cili padi? Kan dah 7 ekor aku baham. Kau ni memang suka aku gemuk kan? kan? Yang kau senang kena tangkap kenapa? Cuba lari kuat sikit. Kan dah mak aku masak kau.. blablabla..

Roh Ketam masak lemak cili padi: Ini tidak adil... Ini tidak adil...


Dan selepas penat menyalahkan Cinta dan roh ketam yang dah kesedihan, maka kami mengambil keputusan untuk Eat Clean. Pernah dengar?








Nampak macam susah eat clean ni. Tapi senang sangat nak sediakan. Banyak mana sekali hadap?


Begini! Tara!








Biasa aku guna sikit minyak rambut zaitun dan campak sikit black pepper je. Kalau nak makan ayam, setapak tangan sahaja. Kalau nak ikan, pun sama. Bukan bermakna dalam satu meal ada ikan, ayam dan daging ye. Memang berdaging kita lepas tu. Hakak tak tau. haa.


Nak kurus tapi malas kira kalori? Haa amalkan eat clean ni. Simple! Tapi ada lagi beberapa perkara lagi perlu dititik beratkan. Apa dia?


hmmm.. Next entry lah. Ini budak Balqis sudah buat-buat nangis nak minta layanan. Aih aih. Jadi ibu kena  banyak sabar. Tarik nafas.. hembus. Eh tak sempat. Dia dah dah nangis kuat!!!


Ok Bai!


Pssst!! Jom main campak-campak ala-ala masterchef! Eat clean yok!


3 comments:

N.A.T said...

wahhh menarik! pinjam photo!
kenapa dah tips ke 6??

nak BW sini lah

msredcheesecake said...

mukadimah dia...hheee

yatty said...

Tips yang menarik..;)